Tapio Onnela
Viestit: 4902
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Suomalaisten kotifilmejä kerätään julkaistavaksi

Suomalaisten kotifilmejä kerätään julkaistavaksi
Kuva

Pohjoismainen elokuva- ja tv-yhtiö Nordisk Film kerää tämän kesän aikana suomalaisten omia kotifilmejä. Kerätyistä filmeistä julkaistaan myöhemmin tänä vuonna kahdeksanosainen suomalaisten omasta historiasta kertova dvd. Hanke liittyy myös Nordisk Filmin 100-vuotisjuhliin.

Ensi syksynä myyntiin tuleva Suomalaisten oma historia on kahdeksasta eri dvd-levystä koostuva katsaus kansamme arkihistoriaan. Jokainen levy esittelee elämää vuosikymmenten varrelta, tarinat on jaettu eri levyille vanhan maakuntajaon mukaisesti. Suomalaisten oma historia on laajin maassamme toteutettu dvd-julkaisu.

Nordisk Filmin kesäkuun tiedote kertoo, että Suomalaisten oma historia ei esittele Kosyginin ja Patolitshevin vierailujen virallisia kuvia vaan vaikkapa kauppamatkaa 1940-luvun Kainuusta tai nastolalaisen maanviljelijän olohuoneen tuliterää sisustusta 1960-luvulta. Jokainen dvd sisältää noin 12 kappaletta 6-10 minuutin mittaisia tarinoita tavallisten suomalaisten elämästä ja elinoloista.

Projektin tuottajana toimii Esa Salokorpi. Yhteistyökumppanina on yksityinen Suomen kaitafilmi ry. Hankkeessa käytetään sekä yksityisten ihmisten luovuttamia alkuperäisfilmejä että yhdistyksen hallussa olevaa materiaalia.

lisätietoja hankkeesta: www.suomalaistenomahistoria.fi/

Hanke on toteutettu aiemmin Tanskassa www.dkhistorie.dk ja Norjassa www.egenhistorie.no. Nordisk Film&TV toteuttaa paraikaa vastaavaa tuotantoa myös Ruotsissa.

sakuos
Viestit: 5
Liittynyt: 22.08.06 09:07
Paikkakunta: Turku

Hei!

Tästä hankkeesta on ollut tänä kesänä keskustelua lehdistössä tutkimuksen/opetuksen, museoviraston ja elokuva-arkiston näkökulmasta. Lisätietoja kannattaa siten kysyä myös kaikista ylläolevista paikoista, jos on kiinnostunut luovuttamaan filmejään minkä tahansa projektin käyttöön. Lisäksi allekirjoittanut (tällä hetkellä ainoa kaitafilmeihin perehtynyt tutkija Suomessa) vastaa mielellään kaitafilmejä koskeviin kysymyksiin.

Muiden tahojen linkkejä:

http://www.nba.fi/fi/kuva_arkisto
http://www.sea.fi/arkistopalvelut
http://www.hum.utu.fi/kansatiede/salla.html
Viimeksi muokannut sakuos, 30.08.06 09:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tapio Onnela
Viestit: 4902
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

sakuos kirjoitti:Tästä hankkeesta on ollut tänä kesänä keskustelua lehdistössä tutkimuksen/opetuksen, museoviraston ja elokuva-arkiston näkökulmasta.
Hei
Voitko hiukan täsmentää tai referoida tuota keskustelua, eli mistähän siinä on ollut kyse?

sakuos
Viestit: 5
Liittynyt: 22.08.06 09:07
Paikkakunta: Turku

Hei taas!

Yksityisiä kaitafilmiharrastajia hämmensi se, että projektin toteuttajan Nordisk Filmin yhteistyökumppanina on yksityinen yhdistys eli Suomen Kaitafilmi ry, eikä esimerkiksi elokuva-arkisto tai museovirasto (siis yhdistys, jolla ei ole virallista tallentavan organisaation asemaa, kuten museoviraston kuva-arkiston intendentti Sirkku Dölle yhdessä haastattelussa muistutti). Viimeksimainittuihinkin Nordisk Film on ollut yhteydessä ja kuulemma aivan hyvässä hengessä ja ilmeisesti elokuva-arkiston materiaaliakin on loppujen lopuksi mukana.

Yhteistyökumppani Suomen Kaitafilmi ry ei tee saamani tiedon mukaan projektilla bisnestä mutta se on yhtenä mahdollisena filmien tallennuspaikkana, mikäli filmien omistajat haluavat luopua filmeistään. Tämä on henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan arvelluttavaa, sillä vaikka yhdistyksen sivuilla sanotaan, että filmejä kerätään opetus- ja tutkimustarkoitukseen, en saanut yhdistyksestä minkäänlaista vastausta kun muutamaan otteeseen otin siihen yhteyttä (kaitafilmi)tutkijana.

Jos saisin selkeän vastauksen siihen, että filmit eivät vain katoa sinne vaan että ne ovat luovutuksenkin jälkeen tutkijoiden yms käytössä (kuten elokuva-arkiston ja museoviraston ja muiden vastaavien laitosten aineistoa voi käyttää tekijänoikeus- yms sopimusten rajoissa), en olisi niin huolissani. Tiedon puute tässä vaivaa.
Viimeksi muokannut sakuos, 23.08.06 12:39. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

sakuos
Viestit: 5
Liittynyt: 22.08.06 09:07
Paikkakunta: Turku

Haluan vielä sanoa, etten missään tapauksessa ole hanketta vastaan. Siinä saadaan pelastettua paljon vanhaa filmiaineistoa ja digitoitua filmejä, joita ei muuten voisi enää katsoa.

Toivon vain yhteistyökumppanilta avoimuutta tällaisessa asiassa, jossa on kyseessä tavallisten ihmisten arvokas aineisto.
Viimeksi muokannut sakuos, 29.08.06 19:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tapio Onnela
Viestit: 4902
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

sakuos kirjoitti:Jos saisin selkeän vastauksen siihen, että filmit eivät vain katoa sinne vaan että ne ovat luovutuksenkin jälkeen tutkijoiden yms käytössä (kuten elokuva-arkiston ja museoviraston ja muiden vastaavien laitosten aineistoa voi käyttää tekijänoikeus- yms sopimusten rajoissa), en olisi niin huolissani. Tiedon puute tässä vaivaa.
Tuo on kyllä varsin ymmärrettävä huoli! Olisi tärkeää, että materiaali olisi sitten myöhemmin mahdollisimman monen ulottuvilla.

Kiinnostavaa muuten havaita, että melkein aina kaikkien historiallisten esineiden tallentamisen prosessi menee niin, että asiasta kiinostuvat ensin harrastajat ja viralliset instituutiot tulevat paljon myöhemmin perässä, usein jopa liian myöhään. Näinhän kävi mm elokuvalle, ja valokuvalle, eikös rahvaan esineiden osalta myöskin? Vastaava asia toistuu nyt sitten digiaikana kun harrastajat ovat alkaneet tallentaa esim vanhoja tietokonepelejä tai ohjelmia. kts. esim http://www.vgmuseum.com/

Vai mahtaako niitä mikään virallinen museo tallentaa? Hienoa, että harrastajien kuvaamia kaitafilmejä kuitenkin jo tallennetaan. Mitäs muuten tapahtuu videonauhoille?

sakuos
Viestit: 5
Liittynyt: 22.08.06 09:07
Paikkakunta: Turku

Videofilmit ovatkin jo kokonaan toinen juttu. Niiden määrähän on valtaisa verrattuna kaitafilmeihin ja toisin kuin viimeksimainitut, videofilmit menevät huonoon kuntoon vaikka niitä säilyttäisi kuinka oikein. Eli katsoo niitä tai ei, nauha kärsii ajan mittaan. Kärsiväthän kaitafilmitkin, jos niitä säilyttää huolimattomasti mutta hyvissä olosuhteissa ne saa kyllä säilymään kotioloissa pitkään.

Parasta olisi jonkinlainen liikkuvan amatöörielokuvan arkisto (virallinen ja julkinen sellainen), joka ottaisi vastaan sekä filmi- että videoaineistoa. Onneksi kaitafilmien tilanne on parantumaan päin, kun sekä museovirasto että elokuva-arkisto ottavat filmejä vastaan.

Antti Hernesniemi
Viestit: 5
Liittynyt: 29.08.20 20:48
Viesti: Kotisivu

Re: Suomalaisten kotifilmejä kerätään julkaistavaksi

Uusi viesti 11.10.2022:

Onko kaitafilmilaitteiden korjaamisesta ja huollosta tietäviä ? Pitäisi huoltaa yksi Goko Multirecording Sound Editor RM - 3.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”