Sivu 1/1

Salpalinjan opetuspaketti lapsille

Lähetetty: 30.05.12 14:34
Kirjoittaja Tapio Onnela


Salpalinjan mahdollisuudet II –hankkeessa on valmistunut kouluille suunnattu aineisto lasten ja nuorten tutustuttamiseksi Salpalinjaan. Opasteksteissä kerrotaan Salpalinjan rakentamisen syistä, miten se on rakennettu, miksi se on ollut salainen ja miten siihen voi tutustua. Pelkkään sotahistoriaan keskittymisen sijaan tuodaan esille Salpalinja jatkumona Itä-Suomen linnojen ja linnoitusten ketjussa. Valokuvin esitellään Salpalinjan yleisempiä rakenteita. Sivulla on myös Salpalinjaan liittyviä tehtäviä. Opaspaketti on tehty yhdessä Voisalmen koulun kanssa. ja sopii myös muille Salpalinjasta kiinnostuneille.

Aineisto on suunniteltu siten, että ensin tutustutaan aiheeseen luokassa opettajan johdolla ja sen jälkeen maastossa joko omassa lähiympäristössä tai vaihtoehtoisesti jossain Salpalinja-museossa. Voisalmen korsusta tehty yksityiskohtainen esittelyteksti opettajien avuksi. Esittelyn avulla koululuokat voivat tutustua omatoimisesti puolustuslinjaan osana oman lähialueen historiaa. Jo opaspaketin teon yhteydessä kävi ilmi, että paikallisille opasmateriaaleille on tarvetta myös muissa kouluissa, joiden lähiympäristössä on Salpalinjan rakenteita. Esittelyitä toivotaan mm. Ruoholammen alueelle.

Aineiston koostamisessa on hyödynnetty Salpalinjasta kertovia julkaisuja, arkistolähteitä sekä hankkeessa viime talvena kerätty haastatteluaineistoa. Haastatteluissa kerättiin tietoa rakentamisen ajasta rakentajien ja lasten silmin, miten lapset ovat kokeneet rakenteet sodan jälkeen sekä tietoja rakenteiden myöhemmästä hyötykäytöstä.

Lasten Salpalinja – materiaali löytyy Lappeenrannan museoiden nettisivuilta Salpalinjan lapsille -linkin takaa.

Museot lapsille -sivustolta löytyy Lappeenrannan museoiden esittelyitä lapsille ja tutustumiskäynteihin liittyviä tehtäviä. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös verkkonäyttelyitä, joista saa vinkkejä vaikka kesäretkelle Lappeenrantaan.

Lisätietoja Lappeenrannan Salpalinjan kohteista on saatavissa Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä, jonne on kerätty juuri valmistuneen Salpalinjan inventoinnin tietoja.

Lähde: Etelä-Karjalan museon tiedote