Sivu 1/1

Afrikassa valmistettiin maitotuotteita jo 7000 vuotta sitten

Lähetetty: 21.06.12 16:12
Kirjoittaja Johanna Niemelä
Kuva
Muinaista kalliotaidetta Acacus-vuorilta. Alueen luolista on löydetty myös maitokarjaa ja eläinten lypsämistä kuvaavia maalauksia. Kuva: Wikipedia

Keramiikanpalasista löydetyt jäänteet eläinrasvoista todistavat, että Pohjois-Afrikassa harjoitettiin maitotaloutta jo 7000 vuotta sitten.

Bristolin yliopiston arkeologi Julie Dunnen ja biomolekyyliarkeologi Richard Evershedin johtama tutkimusryhmä analysoi 5000-7200 vuotta vanhoja keramiikansirpaleita, jotka löydettiin Takarkorin luolasta Libyan lounaisosan Acacus-vuorilta. Nykyisin alue on Saharan autiomaata, mutta 7000 vuotta sitten se oli vehreää seutua, jolla saattoi hyvin kasvattaa maitokarjaa.

Sama tutkimusryhmä on aikaisemmin ajoittanut maailman varhaisimmat, Anatolian niemimaalta löydetyt todisteet maitotuotteiden valmistamisesta lähes 9000 vuoden taakse.

Evershedin mukaan nyt löydetyt 7000 vuotta vanhat jäljet maitotalouden harjoittamisesta edeltävät sellaisten geenivarianttien syntyä ja leviämistä, joita aikuisväestö tarvitsee voidakseen pilkkoa maidon sisältämää laktoosia. Tämän takia hän arvelee, että 7000 vuoden takaiset pohjoisafrikkalaiset tekivät maidosta jogurttia, joka sisälsi vähemmän laktoosia kuin käsittelemätön maito, ja oli siten aikuisten ruuansulatukselle parempaa.

Mutaatiot, jotka mahdollistavat aikuisen ihmisen kyvyn pilkkoa laktoosia, kehittyivät noin 6000 vuotta sitten Euroopassa ja levisivät sittemmin Afrikkaan. University College Londonin geneetikko Mark Thomasin mukaan kyky sulattaa maidon laktoosia saattoi tarjota ainutlaatuisen edun kuumassa ilmastossa, jossa puhdasta juomavettä ei aina ollut helposti saatavilla. Ihmiset, jotka pystyivät juomaan maitoa saattoivat siten ylläpitää nestetasapainoaan paremmin kuin sellaiset ihmiset, joilla ei ollut laktoosin pilkkomisen mahdollistavaa geeniä.

Uutinen aiheesta Nature-lehden sivuilla:
Pottery shards put a date on Africa’s dairying (20.6.2012)