Sivu 1/1

Näyttelyn aiheena prostituutio 1800-luvun lopun Oslossa

Lähetetty: 31.07.12 12:28
Kirjoittaja Tuomo Yrttiaho

Christian Krohgin öljyvärimaalaus Albertine i politilægens venteværelse (1886-1887).

Oslon Kansallisgalleriassa järjestettävässä näyttelyssä on esillä 1800-1900 –luvun taitteen prostituutioon liittyvää taidetta sekä valokuvia.

Oslon Kansallisgalleriassa järjestettävässä näyttelyssä on nyt esillä norjalaistaiteilija Christian Krohgin (1862-1925) maalauksia sekä poliisin valokuva-arkistoja ajan oslolaisprostituoiduista.

Krogh käsitteli teoksissaan runsaasti yhteiskunnallisia aiheita. Erityisesti valtion kaksinaismoralistinen suhtautuminen prostituutioon näkyi taiteilijan tuotannossa. Nyt esillä olevien maalausten joukossa on muun muassa prostituoituja kuvaavia teoksia, joukossaan kenties taiteilijan tunnetuin maalaus, Albertine i politilægens venteværelse, jossa joukko prostituoituja jonottaa lääkärintarkastukseen poliisiasemalla. Krogh kirjoitti myös oslolaisprostituoitujen elämää kuvaavan kirjan nimeltä Albertine.

Kansallisgallerian näyttelyssä on esillä myös muuta aiheeseen liittyvää materiaalia, muun muassa Oslon poliisin tarkkaa kirjanpitoa kaupungin kaduilla päivystäneistä naisista.

1800-luvun lopun Norjassa prostituutio oli kielletty lailla jo vuonna 1842, mutta Oslo muodosti poikkeuksen. Vielä tuolloin Kristianiana tunnetussa pääkaupungissa seksin myyminen oli sallittua tietyillä kaduilla tiettyyn aikaan, mikäli prostituoidut kävivät säännöllisesti pakollisissa lääkärintarkastuksissa. Tiheimmillään tarkastuksissa tuli käydä jopa kahdesti viikossa.

Lääkärintarkastusten ohella viranomaiset valvoivat prostituoituja kirjaamalla ilmoittautumisten yhteydessä ylös naisten henkilötiedot sekä valokuvaamalla heitä. Nyt esillä olevien kuvien joukossa on muun muassa poliisin arkistoissa säilyneitä valokuva-albumeja, jotka sisältävät muotokuvia prostituoiduista. Tyhjät kohdat albumien sivuilla kertovat puolestaan prostituoitujen myöhemmistä elämänkohtaloista. Jättäessään kadut myös naisten kuvat poistettiin poliisin arkistoista. Tilalle saatettiin kuitenkin kirjata päivämäärä ja syy kuten ”muuttanut Amerikkaan”, ”mennyt naimisiin” tai ”kuollut”.

Viranomaisten arkistot antavatkin mielenkiintoista tietoa prostituoitujen arjesta ja prostituution syistä, sillä kerättyjen tietojen perusteella oslolaisprostituoitujen joukossa oli naisia kaikista sosiaaliryhmistä ja lähes kaikkialta Norjasta.

Näyttely on esillä Oslon Kansallisgalleriassa syyskuun 16. päivään asti.

Science Nordicin artikkeli aiheesta. (26.7.2012)