Sivu 1/1

Afrikan kehitysapuhistoria

Lähetetty: 28.12.12 15:30
Kirjoittaja V Palvo
Afrikan kehitysapu näyttää saaneen alkunsa kylmän sodan aikana, pohjoismaat ja Suomi ovat lähinnä vain antaneet rahaa mm. terveydenhuollon ja maatalouden kehittämiseksi.
Neuvostoliitto
harjoitti ideologiavientiä, aseapua ja myöskin sotimista 50 000 kuubalaisen sotilaan voimin lähes 20:ssa Afrikan maassa. NL:lle tuo "apu" lienee ollut suhteellisen halpaa, "Assuanin patoja" NL ei halunnut enemmän rakennella.
Kiina
vei Afrikkaan aseitakin,( kehitti terveydenhuoltoa ja maatalouttakin ) mutta mm. Tansaniaan 1970-luv. rakennettu 1800 km:n Tanzam-rautatie Julius Nyereren 1965 Kiinan-matkan ja Mao Zedongin tapaamisen seurauksena näyttää jääneen Tansaniaan, Sambiaan, Ugandaan, Etiopiaan keskittyneen Kiinan ideologisen kehitysavun symboliksi.

Pekingissä 1965 solmittiin ystävyyssopimus ja tavaranvaihtosopimus: kertaerä 10 miljoonaa £ ja 5 milj. £ / v. viiden vuoden ajan.

TanZam- radasta Kiina lienee osan maksanutkin, Sambian Kenneth Kaundakin oli tiedustellut myös Englannin rahoitusmahdollisuutta - jota Commonwealthilla ei ilmeisestikään ollut.
Dar es Salaamista näyttää tulleen eteläisen Afrikan sissiliikkeiden keskuspaikka Kiinan lähetystön ohjatessa sotilasneuvonantajia ja aseapua Frelimolle ja Swapolle.
Ja
Tansanian - Ugandan sodassakin T-54- panssarivaunut Kiinasta ottivat yhteen Ugandan vanhojen Sherman-panssareiden kanssa, jotka lienee ostettu jostain ylijäämävarastosta - Usa ei sekaantunut "brittiläisen vyöhykkeen" tilanteeseen.
Tansanian,
Ugandan ja sen puolella taistelleen Libyan Mig-21:t lienevät olleet peräisin Neuvostoliitosta?

NL:n ja Kuuban neuvonantajat näyttäisivät Afrikasta kadonneen, mutta Kiinan investoinneissa http://mondediplo.com/2005/05/11chinafrica Afrikkaan näytetään nykyisin puhuttavan miljardeista $:sta maata kohden, Tansaniaankin.
Suomen
antama kehitysavun Tansaniaan kirjoitetaan olevan 40 vuodessa lähes 1000 miljoonaa $:a ja tuonkin avun voisi kenties katsoa tueksi epäonnistuneelle ujamaa-ideologialle?
Mutta
mitkä ovat avun tulokset?
Prof. Juhani Koponen
vertailee Tansanian ja Vietnamin saaman http://blogs.helsinki.fi/jkoponen/files ... anviet.pdf kehitysavun tuloksia.
Afrikasta sanotaan todennäköisesti virranneen pääomaa huomattavasti enemmän ulos kuin sinne on kehitysapua annettu.
Ja aseellisiin konflikteihin vielä 1990 - 2005 kului n. 300 miljoonaa $:a, samana aikana saadun kehitysavun verran. ( Kepa 2007, African missing billion )

Dambisa Mayon Death Aid´in mukaan "jatkuva kehitysapu Afrikan maiden hallituksille on saanut aikaan riippuvuuden ja korruption ja luonut huonon hallinnon ja pysyvän köyhyyden."

Kiina näyttäisikin toimivan Afrikassa markkinatalouden ehdoin ja se hyödyttänee molempia osapuolia?

Kiinan ensimmäinen kauppasopimus näyttäisi olleen solmittu 1965 Tansanian kanssa ja vuonna 2010 Kiina ohitti USA:n Afrikan kaupassa ja EU on vielä suurin Afrikan kauppakumppani, mutta Kiinan arvioidaan nousevan Euroopan ohi jo v. 2016.
Ja
Suomi näyttäisi nyt yrittävän päästä Afrikan kaupassa *Kiinan ja kiinalaisten yritysten* kumppaniksi?

Veikko Palvo

Re: Afrikan kehitysapuhistoria

Lähetetty: 30.12.12 13:25
Kirjoittaja V Palvo
Neuvostoliitossa kehitettiin Hrushtshovin valtakaudella elementtirakenteiset "hrushtshovskat" , elementtirakenteiset kerrostalot poistamaan kommuuniasumisen ihanuutta. Käytännössä pienissä elementti-asunnoissakin asui useampia perheitä tai sukupolvia.
Ehkäpä tuosta syystä Kohtalon ivaa-elokuva 1976 sai NL:ssa valtavan suosion http://en.wikipedia.org/wiki/Irony_of_Fate ja elokuvaa esitetään jokaisena uudenvuodenpäivänä.

Elokuvassa
arkkitehdit ovat päässeet voitolle byrokraateista, vai olisiko ollut toisinpäin.
Koko maa päätettiin rakentaa täyteen "hrushtshovskoja", kaikki elementtilaatikot samanlaisia ja samanlainen asemakaava, avaimetkin ovat kaikissa kerrostaloissa samoja.
Ja siitä käynnistyy romanttinen tapahtumakulku, sulhasmies eksyy juovuksissa väärään asuntoon ja vielä väärässä kaupungissakin.............

Hrushtshovska-rakentaminen levisi Itä-Blokin maihinkin ja DDR:n asiantuntijoiden johdolla plattenbau-rakennuksia rakennettiin 1968 alkaen Itä- Afrikkaankin, Tanganjika ja Sansibar olivat hieman hieman aiemmin yhdistyneet Tansaniaksi.
Yli 1000 asunnon
plattenbau- kerrostalot rakennettiin, tavoitteena oli ollut kymmenkertainen määrä.
Savimajojen
asukkaat haluttiin siirtää kerrostaloihin.
Ja
samalla elementtirakentaminen Tansaniassa näyttäisi olleen tyyppiesimerkki kehitysavuan antajan ehdoilla toteutetusta avusta?
Länsi- Saksakin
lopetti "plattenbau- rakentamisen(-kin) johdosta" oman kehitysapunsa Tanganjikaan, koska Tansania tunnusti DDR:n, jaetun Saksan.

Tanskalainen arkkitehti näyttäisi tässä http://macuti.wordpress.com/2011/08/15- ... ar-part-2/ paheksuvan DDR:n rakentamia elementtilaatikoita ja myöskin Dar es Salaamin moderneja "lasitaloja"?
Ehkäpä
auringossa kuivatuista savitiilistä rakennetuissa "mud-houseissa" onkin Tansaniassa useimmille jokapäiväistä todellisuutta, eikä vain länsimaalaisen silmin katsottuna katoavaa kauneutta?

Veikko Palvo

Re: Afrikan kehitysapuhistoria

Lähetetty: 08.01.13 13:34
Kirjoittaja V Palvo
Julius Nyerere perusti 1954 Tanganjikan afrikkalaisen unionin TANUn ja 1963 perustettu OAU ja 2002 alkaen Afrikan Unioni AU näyttäisivät olevan sen seuraajia.
Tanganjikan
itsenäistyessä pääministeriksi tuli J.Nyerere. Sansibarin vallankumouksessa 1964 sen johtoon nousi TANUn Abeid Amani Karume. Tanganjika ja Sansibar yhdistyivät 1964 presidentti Nyereren Tansaniaksi ja Dar es Salaamista näyttää tulleen Itä-Afrikan vallankumousten päämaja, Mosambikin Frelimokin toimi Darista käsin 10 vuotta ja kiinalaisia on enenevässä määrin ollut Tansaniassa ja Kiinan suurlähetystö Dar es Salaamissa.
TanZam- / Tazara rautatien kiinalaiset rakensivat 1970 - 1975 ja sittemmin raunioituneita tehtaita sanotaan perustetun n. 100. Tansanian terveydenhuoltoa ja koulutusjärjestelmää Kiina näyttäisi tukeneen kilvan pohjoismaiden kanssa.
Suomessakin kerättiin taksvärkkiä 1975 itsenäistyneelle Mosambikille.

Ugandan
presidentti 1966 alkaen, Milton Obote pakeni 1971 Tansaniaan ja yritti seuraavana vuonna vallankaappausta Idi Aminia vastaan Tansaniasta käsin.
Tansaniassa
J.Nyerere julisti Tanun ainoaksi puolueeksi Ujamaa-ideologioineen ja 1978-1979 sodassa Idi Amin syrjäytettiin ja Ugandan presidentiksi palasi Milton Obote Tansaniasta. Sisällissota jatkui Ugandassa vuoteen 1986, jolloin Obote pakeni jälleen Tansaniaan.
Tansaniassa pres. Julius Nyerere oli 1985 luopunut vallasta todeten Ujamaa-ideologiansa epäonnistuneen. Mutta Zimbabwen Robert Mugabea Nyerere ehti presidenttinä onnitella.
Tansanian taloutta alettiin Nyereren jälkeen liberalisoida ja Kiina näyttää olleen talouskehityksessä vahvasti mukana.

Sharm el_Sheikissä 2009 Kiinan pääministeri Wen Jiabao
http://www.focac.org/eng/dsjbzjhy/t625619.htm puhui puoli vuosisataa jatkuneesta Kiinan avusta Afrikan maille ja mainitsee Tazara-radankin.
Wen Jiabao
sanoo Afrikan kehittämisessä puhuttavan "Washingtonin konsensuksesta" ja "Pekingin mallista" ja sanoo, että Afrikan kehityksen tulee perustua "afrikkalaiseen malliin" antamalla Afrikan maiden kulkea omia polkujaan.

Wen Jiabao sanoo Kiinaa turhaan syytettävän uuskolonianismista Afrikassa viitaten Afrikan ja Kiinan yhteiseen siirtomaamenneisyyteen ja sanoo, ettei Kiinalla ole Afrikassa poliittisia tavoitteita.
Afrikan maiden itsenäistymistaisteluita Wen Jiabao sanoo Kiinan tukeneen ja itsenäisissä Afrikan maissa tuettiin YK:ssa palauttamaan Kiinalle sille kuuluva paikka ja Kiina on siten kiitollisuudenvelassa Afrikalle.

Kiinan
talousyhteistyö Afrikan maissa näyttäisikin edistäneen Afrikan maiden kauppaa Kiinan kanssa?
Tansaniankin kaupasta kolmanneksen kirj. suuntautuvan Kiinaan, kolmanneksen Intiaan ja loput Arabiemiraatteihin.
Sharm el-Sheikissä 2009 ei näytetä mainitun Eurooppaa, olisikohan sen antama kehitysapu Afrikan maille itsestäänselvyys, tosin joissakin Afrikan maissa näytetään kirjoitettavan eurooppalaisten yrittävän puuttua Afr. maiden sisäisiin asioihin?

Veikko Palvo