Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Turun museokeskukselle merkittävä taidelahjoitus

Turun kaupungin taidekokoelma sai laajan 326 teosta käsittävän lahjoituksen. Osa teoksista tulee nähtäville Wäinö Aaltosen museoon.
Turun museokeskukselle on lahjoitettu Olavi Sundell (1943–1998), Aila Sundell-Weckman, Minka ja Mira Sundell -kokoelman 326 teosta. Arvokas kokonaisuus on liitetty Turun kaupungin taidekokoelmaan. Lahjoituskokoelman aikajänne ulottuu 1900-luvun alusta 1990-luvun puoleen väliin. Kokoelman teoksia on nähtävillä kahdessa erillisessä näyttelyssä Wäinö Aaltosen museon tiloissa. Ensimmäinen näyttely Kertomuksia taiteennälästä avattiin 16.4.2013.

Turun lähistöllä asuneiden taiteenkerääjien kokoelmassa on mukana useita lähialueella toimineiden taiteilijoiden teoksia, mutta kuin sattumalta Sundellit löysivät innostavia teoksia myös Viipurin taidekoulusta valmistuneilta taiteilijoilta. Näissä pääosassa ovat rajantakaisen Karjalan maisemat. Vähitellen kokoelman painopiste laajeni kohti ekspressiivisiä ja arvoituksellisia teossisältöjä. Kokoelma sisältää maalauksia nimekkäiltä taiteilijoilta kuten Antti Favén, Emil Danielsson, Kalle Eskola, Onni Oja, Nikolai Lehto, Alpo Jaakola, Markku Keränen, Jan Kenneth Weckman, Gennady Troshkov, Hannu Väisänen, Mikko Paakkola ja Leena Luostarinen.

Kokoelman kertomukset

Jokainen taideteos kertoo tarinan, mutta myös kokoelma itsessään muodostaa kertomuksen, kertomuksen jatkuvasti kasvavasta taiteennälästä. Kokoelmasta voi ehkä lukea myös tarinan keräilijöiden taidekiinnostuksen suunnan muutoksista.

Yksi vahva teema lahjoituskokoelmassa on sodanjälkeisen Suomen maisema ja katoava, perinteinen ruumiillisen työn hallitseman luontaistalouden elämänpiiri. Toisena tärkeänä teemana voi nähdä arjen yläpuolelle kohoavan, taiteen toisen todellisuuden tavoittelun, jossa taide on portti toisiin maailmoihin, ja taiteen avulla näkemyksemme maailmasta avartuu.

Kokoelmaa esitellään kahdessa erillisessä näyttelyssä. Ensimmäinen esittelee kokoelman uudempaa osuutta. Näyttelyn teokset kuljettavat katsojaa Gennady Troskovin sfääreistä Hannu Väisäsen esoteeristen visioiden kautta Juha Soisalon geometrisen surrealismin maailmaan. Myöhemmin avautuva toinen näyttely keskittyy lahjoituskokoelman vanhempaan taiteeseen ja kaupunkikuviin.

Kaupunkilaisten kokoelmaksi

Turun kaupungin yli 10 000 teoksen taidekokoelmasta iso osa on talletettuna Turun kaupungin toimitiloihin niissä asioivien ja työskentelevien iloksi. Myöskään lahjoituskokoelman teokset eivät päädy museon varastoon, vaan niitä käytetään talletustaiteena kaupungin erilaisissa tiloissa. Näin teokset saavat jatkaa taiteennälkäisten turkulaisten ravitsemista. Talletusteoksina lahjoituskokoelman teokset voivat jatkossakin tuoda ihmisille taiteen iloa ja avartaa tietoisuutta maailman kauneudesta.
Lähde: Turun museokeskuksen tiedote (18.4.2013)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”