Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmia avataan verkkoon


Kuva: Helsingin kaupunginmuseon verkossa avattuhin kokoelmiin kuuluvat myös Signe Branderin Helsinki-kuvat. Kruununhaankatu 3 - Konstantininkatu (Meritullinkatu) 31, Kruununhaankatu 1- Maurinkatu 2. Signe Brander HKM. 1907

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmia aletaan avata yleisölle Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-asiakasliittymän kautta. Yleisön selailtavaksi tarjotaan jatkuvasti karttuva valikoima esineitä, valokuvia ja taideteoksia sekä tietoja helsinkiläisistä rakennuksista.

Tämän vuoden aikana julkaistaan 20 000–30 000 kaupunginmuseon tallennetta, muun muassa Signe Branderin kaikki 906 valokuvaa sadan vuoden takaisesta Helsingistä. Kaupunginmuseo sallii Finnassa julkaisemiensa kuvien vapaan lataamisen ja käytön, toki lähteen ilmoittaen.

Kuva: Helsingin kaupunginmuseon verkossa avattuhin kokoelmiin kuuluvat myös Signe Branderin Helsinki-kuvat. Aleksanterinkatu 7, 9, 11, 13, 15. Signe Brander HKM. 1907


Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) on opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke, jonka tavoitteena on koota yhteen Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietovarannot ja avata ne vapaasti tutustuttaviksi. Digitoinnilla pyritään paitsi tekemään kulttuuriperintö laajemmin saavutettavaksi myös turvaamaan sen säilyminen.

Yleisö voi selata Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon kerättyjä aineistoja, kuten esineitä, kuvia, taideteoksia, kirjoja, karttoja ja asiakirjoja, Finna-asiakasliittymän kautta osoitteessa http://www.finna.fi. Lokakuussa 2013 avatun Finnan kehittäminen jatkuu vielä vuosia yhä uusien kulttuuriperintöä tallentavien laitosten liittyessä mukaan ja digitoidun aineiston laajetessa.

Jokainen Finnassa mukana oleva museo, kirjasto ja arkisto määrittää tarjoamiensa aineistojen käyttöehdot itse. Helsingin kaupunginmuseo sallii tällä hetkellä ainoana museona Finnassa verkkolaatuisten kuvien vapaan lataamisen ja käytön. Käyttäjän tulee kuitenkin aina ilmoittaa kuvan lähde ja kuvaajan nimi. Painolaatuiset kuvat tilataan edelleen museosta ja niistä peritään maksu.

Finnassa on nyt yli kahdeksan miljoonaa tallennetta ja lisää tulee koko ajan, eli selailtavaa ja tutkittavaa riittää. Valtavien aineistojen siirtäminen palveluun vie kuitenkin aikaa, eikä osaa kokoelmista voi lainkaan julkaista verkossa tekijänoikeus- ja henkilötietolakien asettamien rajoitusten takia. Siksi kannattaa vastedeskin aina kysyä suoraan museosta, jos Finnasta ei löydy etsittyä aineistoa.

* Helsingin kaupunginmuseon oma hakunäkymä:

Lähde: Helsingin kaupunginmuseon tiedote

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”