Tapio Onnela
Viestit: 4862
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Eisenhowerin varoitus sotateollisen kompleksin vaaroista

13.05.15 16:22


Presidentti Dwight D. Eisenhowerin vuonna 1961 pitämässä jäähyväispuheessa otettiin esille uusi termi "military–industrial complex", eli "sotateollinen kompleksi". Se koostuu taloudellisista toimijoista, poliitikoista ja sotilashenkilöistä joiden yhteinen etu on tavaroiden ja palveluiden tuottaminen sotilaallisiin tarkoituksiin ja jolla on taloudellisen vaikutusvallan lisäksi myös poliittista vaikutusvaltaa. Asiasta saatiin kiinnostavaa uutta tietoa, kun Malcolm Moosin omaiset lahjoittivat vuonna 2011 Eisenhowerin presidentilliseen kirjastoon perheen hallussa olleita dokumentteja.

Presidentti Dwight D. Eisenhower piti 1961 jäähyväispuheen amerikkalaisille. Hänen virkakautensa oli lopussa ja uusi presidentti John F. Kennedy oli astumassa virkaan. Eisenhowerin otti esille huolestumisensa sotateollisen kompleksin valtavasta kasvusta ja sen mahdollisesta epäterveestä vaikutuksesta amerikkalaiseen demokratiaan. Näiden voimien ei tulisi antaa vaarantaa ”amerikkalaista vapautta tai demokraattista prosessia.”

Dwight D. Eisenhowerin mielestä sotateollisuus ei olisi saanut olla kaupallisen yksityisen voitontavoittelun kohteena. Puhetta on aiemmin pidetty ”vahinkona”, johon joku puheenkirjoittaja olisi onnistunut ujuttamaan näitä sotateollisuutta epäileviä kommentteja.

Uusia dokumentteja

Eisenhowerin presidentillisen kirjaston ja museon johtaja Karl Weissenbach kertoi saaneensa minnesotalaiselta perheeltä dokumentteja, jotka olivat peräisin Eisenhowerin puheenkirjoittajalta Malcolm Moosilta, joka osallistui tämän puheen kirjoittamiseen.

Dokumentit osoittavat, että puheessa jossa Eisenhower varoitti sotilaallis-teollisesta kompleksista ei ollut vain puheenkirjoittajan päähänpisto vaan, että hän olisi halunnut puhua aiheesta jo aiemmin toukokuussa 1959. Eisenhowerin pääpointti oli varoittaa korruptiosta ja aseteollisuuden epäterveestä vaikutusvallasta maan hallintoon ja demokraattisiin elimiin:
”Now this conjunction of an immense military establishment and a large arms industry is new in the American experience. The total influence -- economic, political, even spiritual -- is felt in every city, every Statehouse, every office of the Federal government. We recognize the imperative need for this development. Yet, we must not fail to comprehend its grave implications. Our toil, resources, and livelihood are all involved. So is the very structure of our society.

In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial complex. The potential for the disastrous rise of misplaced power exists and will persist. We must never let the weight of this combination endanger our liberties or democratic processes Military Industrial Complex”

Eisenhower's "Military-Industrial Complex" Speech Origins and Significance (Youtube)

Tässä videoklipissä aihetta käsittelevät Historioitsija Michael Beschloss sekä Eisenhowerin presidentillisen kirjaston ja museon johtaja Karl Weissenbach

Eisenhowerin piti pitää jäähyväispuheensa vain kongressille mutta päätyikin esittämän sen mahdollisimman laajalle yleisölle radiossa ja televisiossa. Tässä puhe kokonaisuudessaan:


* Puheesta Wikipediassa
* Dwight D. Eisenhower. Presidential Library and Museum

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”