Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Multimedia venäläisten vapauttamasta Karjalasta

Venäläinen Sputnik International -sivusto on julkaissut multimedian "Karjalan vapauttamisesta": The Liberation of Karelia.

* The Liberation of Karelia





Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Multimedia venäläisten vapauttamasta Karjalasta

Tapio Onnela kirjoitti:Venäläinen Sputnik International -sivusto on julkaissut multimedian "Karjalan vapauttamisesta": The Liberation of Karelia.

* The Liberation of Karelia

Onkohan tuokin multimediaesitys Venäjän historiallisen seuran aikaan saama.
Karjalais-Suomalaisen Neuvostotasavallan 3.1940 - 1956 "vapautus" on kuitenkin vajaa ilman Mainilan laukauksia ja Terijoen hallituksen julistusta https://fi.wikisource.org/wiki/Terijoen ... n_julistus 1.12.1939.

"Vapautettu" K-S SSR oli uhkana Suomelle Porkkalan palautusvuoteen 1956 saakka, tuolloinhan Suomi jatkoi yya-sopimusta. J.K.Paasikivi oli kylläkin miettinyt yya:n
1 ja 2 §:n muutoksia ( pvk mm. 29.1.1954 ) "Sopimuksen tulee olla sellainen, että venäläiset eivät *sen nojalla* pääse sekaantumaan meidän asioihimme, ainoastaan *meidän pyynnöstämme* voi antaa meille apua, jos tarvitsemme."
On sanottu
Porkkalan palautuksen tulleen yllätyksenä, mutta olivatko palautus ja Karjalais-Suomalaisen neuvostotasavallan lakkauttaminen esillä yya-sopimusta jatkettaessa?


lis.:
Löytyyköhän Venäjällä historiantutkimuksen aallossa arkistosta Terijoen hallituskin?
Se esitti 1.12.1939 "Karjalan kansan jälleen yhdistymistä" ja "keskinäisavun" eli yya-sopimusta. Sopimukset sanottiin ratifioitavan hyökkääjän "lipun nostamisella presidentin linnan harjalle" H:gissä.
Valvontakomissio ehdotteli samaa, mutta J.K.Paasikivi ei halunnut tehdä sopimusta.
Lähettiläs ja kenraali Savonenkov jätti 23.2.1948 Paasikivelle Stalinin kirjeen ja sopimus oli tehtävä. Ikäänsä vedoten J.K.P. ei lähtenyt sitä allekirjoittamaan ja päiväkirjassaan nimitti sitä *puolustusliittosopimukseksi,* sotilaalliseksi sopimukseksi.
J.K.P. pohti
1950-luvun alkupuolella yya:n 1. ja 2. artiklojen muuttamista sopimuksen uusimisajan 1958 varalta. Lähettiläs Lebedev ilmoitti salaisesti J.K.P.:lle elokuussa 1955 sopimuksen uusimista tuoden Porkkalan palautuksen esille.
Ennen Moskovaan lähtöä - J.K.P. lähti nyt itse - hän kirjasi päiv'äkirjaansa 10 kohtaisen listan Moskovassa esille otettavista asioista: 1. Ystävyyden sopimuksen jatkaminen ( nyt ystävyyssopimus ), "Porkkalan suurta asiaa ei saa vaarantaa", muutoksia ei oteta esille.
"Ehto meidän puoleltamme": 2.-10.:
6. Saimaan kanava, kuuluu Karjalan asiaan.
7. Karjalan asia.
17.9.55 "Ennen kokousta Kekkonen keskusteli Bulganinin kanssa Karjalasta. Bulganin toisti, mitä Lebedev oli ilmoittanut Neuvostohallituksen kannasta Karjalan rajoihin nähden. ( kts. Kekkosen muistiota 26.9.55 )" Ei saisi ottaa kokouksessa esille.
Otto Wille Kuusisen
johtaman neuvostotasavallan rajoista keskusteltiin, luultavastikin mainitsematta K-S SSR:ää? Neuvostopuolelta sanottiin "Raja on lopullinen raja" ja samalla näytetään tunnustetun kuitenkin rajan muuttuminen?
Porkkala palautettiin ja Kuusisen 3.1940 perustettu neuvostotasavalta lakkautettiin vähin äänin 1956.


Veikko Palvo

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”