Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Turkuun toteutetaan Historian museo

Kuva
Historian museon toteuttamisesta Turkuun tehty juhlapäätös tiistaina 18.4. on 800-vuotiaan Turun lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Tavoitteena on toteuttaa elämyskeskustyyppinen historian museo, joka kertoo Turun ja Suomen historiasta. Kokonaisuus tarjoaa tilan myös korkeatasoisille kulttuurihistoriallisille ja luonnontieteellisille vaihtuville näyttelyille. Käyntikohteena ja esitystekniikaltaan historian museo rinnastuu tiedekeskuksiin.

Historian museon toteuttaminen Turkuun on ajatuksena ollut olemassa jo 1980-luvulta alkaen, mutta varsinaisen kimmokkeen valmistelutyö sai 2011 olleen Turun Kulttuuripääkaupunkivuoden myötä.

Turun museokeskus on valmistelutyössä keskittynyt Historian museon sisältöihin ja konseptiin. Valmistelua on tehty laaja-alaisesti yhdessä kansalaisten ja sidosryhmien kanssa. Valmistelutyö on ollut sidoksissa kaupungin strategisiin tavoitteisiin ja kansalaisten osallistumisen lisäämiseen, ja toisaalta toteuttanut Suomi100-juhlavuoden Yhdessä- teemaa.

Turku esittää valtiolle neuvottelujen käynnistämistä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Turkuun toteutettavasta historian museosta. Museon hankesuunnitelman valmistelu käynnistetään heti ja vuoden 2018 talousarvioon ja taloussuunnitelmaan varataan tarvittavat määrärahat hankkeen suunnittelun käynnistämiseksi.

Historian museo, jonka tarkempi nimi päätetään myöhemmin, on toteutuessaan vetovoimainen kulttuurimatkailukohde, joka vahvistaa Turku-brändiä. Museon kävijätavoite kaikkien toimintojen osalta on ensimmäisien vuosien aikana 200 000 kävijää vuodessa, jonka jälkeen kävijöiden määrän arvioidaan asettuvan noin 160 000 - 180 000 vuosikäynnin tasolle

Juhlapäätöksen jälkeen seuraavina askeleina ovat tilaratkaisu sekä museon hallintomallin ja liiketoiminasuunnitelman valmistelu. Turun kaupunki varaa juhlapäätöksen mukaisesti määrärahaa vuoden 2018 talousarvioon tilahankesuunnitelman ja muun valmistelutyön tekemiseen. Historian museon verkkosivut avautuvat alkukesästä 2017. Lisäksi kuluvan vuoden aikana jatketaan Unelmien museo -projektia, jossa kysytään kaupunkilaisilta minkälaisen museon he Turkuun haluavat.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”