Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vuoden 2016 humanistiteko: Humanistisen tutkimuksen arvo – kuusi murrettavaa myyttiä ja neljä uutta avainta.

Kuva

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta palkitsi tänään Vuoden 2016 humanistitekona
Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten johtajan Tuomas Heikkilän ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Ilkka Niiniluodon teoksestaan Humanistisen tutkimuksen arvo – kuusi murrettavaa myyttiä ja neljä uutta avainta.


Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten johtaja Tuomas Heikkilä ja Helsingin yliopiston emerituskansleri Ilkka Niiniluoto teos Humanistisen tutkimuksen arvo – kuusi murrettavaa myyttiä ja neljä uutta avainta kertoo, miten humanistitutkijat voivat pelastaa Suomen ja maailman.

Heikkilä ja Niiniluoto selvittivät laajan kyselytutkimuksen ja vaikuttajahaastattelujen avulla, mitä suomalaiset ajattelevat humanistisesta tutkimuksesta. Selvityksen pohjalta he laativat suositukset Suomelle: miten ja missä humanistinen tutkimus voisi olla avuksi? Miten humanistista tutkimusta voi edesauttaa? Kirja kaihtaa vastakkainasettelua humanistisen tutkimuksen ja muiden tieteenalojen välillä, mutta osoittaa, että humanistisella tutkimuksella on paljon sellaista annettavaa, jota ei ole vielä kunnolla hyödynnetty. Heikkilä ja Niiniluoto kirjoittavat:
“Selvityksemme ei ole puolustuspuheenvuoro. Humanistinen tutkimus on niin vahva, että se ei tarvitse puolustelua. Pikemmin haluamme hyökätä!”,
Ravistelu kohdistuu myös humanisteihin:
“Hämmästyttävää kyllä, humanistit itse ovat kaihtaneet ottamasta yhteiskunnallisessa keskustelussa sitä roolia, joka heille asiantuntemuksensa mukaan kuuluisi ja jota heiltä odotetaan. On aika nostaa katse detaljeista suuriinkysymyksiin, astua tutkijankammioista toreille”,
* Lataa kirja ilmaiseksi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”