SariHa
Viestit: 55
Liittynyt: 18.07.12 13:39

Lähes sata hakemusta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon – suosio yllätti Museoviraston

Ensimmäinen hakukierros Elävän perinnön kansalliseen luetteloon keräsi lähes sata hakemusta. Suosio yllätti Museoviraston. Vahva medianäkyvyys eri puolilla Suomea sai erilaiset perinneyhteisöt liikkeelle.

Elävän perinnön kansallisen luettelon kerääminen liittyy Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen toteuttamiseen Suomessa. Kansallinen luettelo on seuraava askel Elävän perinnön wikiluettelosta, johon on helmikuusta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta perinnöstä. Hakukierroksen jälkeen luettelossa on yli 120 ilmoitusta viidellä eri kielellä. Wikiluettelosta onkin kasvanut laaja suomalaisen elävän perinteen tietovaranto.

Hakemuksia elävän perinnön kansalliseen luetteloon oli mahdollista lähettää seitsemän viikon ajan. Edustettuina ovat kaikki elävän perinnön alat: esittävät taiteet, musiikki ja tanssi, suullinen perinne, juhlat ja tavat, ruokaperinteet, käsityötaidot, pelit ja leikit sekä luonto.

Seuraavaksi alan toimijoille avautuu mahdollisuus kommentoida luetteloon tulleita hakemuksia sähköisen alustan kautta. Suomi on valinnut tässäkin poikkeuksellisen avoimen ja osallistavan toimintatavan, jota ei muissa sopimusmaissa ole vielä kokeiltu.

Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä syksyn 2017 aikana.

Kansalliseen luetteloon valittuja kohteita on mahdollista ehdottaa Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Myös päätökset Unescoon lähetettävistä ehdotuksista tekee opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä.

Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. Haku Elävän perinnön wikiluetteloon on jatkuvaa.

Elävän perinnön wikiluettelo: http://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi

Lisätietoja:
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017

http://www.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/index
https://www.facebook.com/elavaperinto/

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”