maales
Viestit: 3
Liittynyt: 14.03.16 15:53

Seitsemän veljestä palaa Turun kaupunginteatteriin remontin valmistumisen myötä

Odotettu Turun kaupunginteatterin peruskorjaus on valmistumassa vuoden 2017 lopulla. Rakennuksen remontointi aloitettiin loppukesästä 2015, ja alkuperäisenä tavoitteena oli saada peruskorjaus valmiiksi syksyllä 2016. Viimeisin valmistumista viivästyttävä vastoinkäyminen on rakennuksesta joulukuussa 2016 löytynyt asbesti. Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama on kuitenkin luottavainen teatterin valmistumiseen loppuvuodesta. Viivästykset ovat herättäneet turkulaisissa kritiikkiä, samoin kuin viivästymisestä johtunut budjetin kasvu arvioidusta 25 miljoonasta yli 39 miljoonaan euroon.

Suuria ponnisteluja vaati aikanaan myös teatterin rakentaminen. Jo perustamisvuonnaan 1946 Turun kaupunginteatteri kaipasi uusia tiloja Maalaistentalon näyttämön tilalle. Kaupunginteatteri joutui kuitenkin jatkamaan Maalaistentalon näyttämön käyttöä loppiaiseen 1954 asti, jolloin talo joutui tulipalon kouriin. Kaupunginteatteri pääsi evakkoon Turun konserttitalon tiloihin, jotka kuitenkaan eivät sopineet teatterin käyttöön erityisesti äänentoistoon liittyvistä syistä. Tila oli konserttisali, ei teatteri. Uuden teatteritalon rakentaminen alkoikin vuosien 1959 ja 1960 vaihteessa ja lopulta valmistui vuonna 1962, jolloin Turun kaupunginteatterin kahdeksan vuotta kestänyt evakko päättyi.

Syksyllä 1962 Turun uuden teatteritalon avajaisten kuvailtiin olevan “koko maan teatterielämän merkkipäivä”. Juhlanäytöksessä oli vieraana useita merkkihenkilöitä, kuten presidentti Kekkonen puolisoineen. Uuden teatterin valmistuminen oli huomiota herättävä tapahtuma ja uutisointi siitä oli erittäin positiivista: “Kaupungin isien avokätisyys on ollut oikeaan osunutta, sillä Turun kaltainen vanha kulttuurikeskus ei voinut olla ilman tarkoituksenmukaista ja ajan vaatimukset täyttävää teatteritaloa” (TS 8.9.1962). Tilaisuus myös televisioitiin koko kansalle. Vielä ei ole tiedossa, minkälaisin juhlallisuuksin remontoitu teatteritalo vihitään tulevana syksynä käyttöön.

Marraskuussa 2017 Seitsemän veljestä -näytelmä saa odotetun ensi-iltansa toivon mukaan teatterin uusituissa tiloissa. Näytelmää esitettiin kaupunginteatterissa viimeksi vuosina 1972–75, jolloin näytöksiä järjestettiin täysille katsomoille yhteensä yli 230. Näytelmän tuominen takaisin sekä kaupunginteatterin, että koko Suomen juhlavuonna onkin sopivaa, ja näin sitä on perustellut myös kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki. Koukin mukaan vaikuttimena ottaa Seitsemän veljestä ohjelmistoon on tuoda näytelmä 2010-luvulle sekä tarjota vertailukohtaa Kalle Holmbergin 1970-luvun versiolle, jota on kuvailtu myyttiseksi ja legendaariseksi. Holmbergin Seitsemää veljestä ylistettiin jo aikanaan, kuten näkyy Turun Sanomien ensi-illan arvostelusta vuodelta 1972: “Pyhäinjäännös on puhallettu henkiin niin että se totisesti näkyy, kuuluu ja tuoksuu.” Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on yksi ensimmäisiä suomen kielellä kirjoitettuja romaaneja, ja juuri kieli onkin ollut yksi itsenäistä, sata vuotiasta Suomea yhdistävä ja suomalaista identiteettiä rakentava tekijä. Aika näyttää, tuleeko kaupunginteatterin uudesta versiosta edeltäjänsä veroinen menestys.

Tekstin ovat kirjoittaneet kulttuurihistorian opiskelijat Sanni Lumikko ja Emilia Hietavirta osana Kulttuurihistorian kirjoittaminen -kurssia Turun yliopistossa

Lähteet:
Terho, Henri; Oinonen, Paavo; Ylitalo, Jan-Erik. Teatteria Turussa 1940-luvulta 1970-luvulle. Turun yliopisto, kulttuurihistoria cop. 2006.
Turun Sanomat, 9.9.1962
Turun Sanomat, 17.12.1972
Turun Sanomat, 6.1.2017
Turun Sanomat, 1.3.2017

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”