SariHa
Viestit: 55
Liittynyt: 18.07.12 13:39

Louhisaaren kartanolinnan hedelmäpuutarha avautui yleisölle

Kuva: Louhisaaren hedelmätarhaa. Museovirasto.
Louhisaaren kartanolinnan puistoon on avautunut hedelmäpuutarha, johon istutettiin yli 30 erilaista omena- ja päärynälajiketta. Vanhat lajikkeet liittyvät kartanon kuuluisimpaan omistajasukuun, Mannerheimeihin, jotka myös olivat innokkaita ja kokeellisiakin puutarhaviljelijöitä. Erikoisuutena puutarhassa tulee olemaan marsalkka Mannerheimin mukaan nimetty asikkalalainen paikallisomenalajike ”Mannerheimin Omena”.

Intendentti Jouni Marjamäen mukaan Louhisaarta kehitetään erityisesti kartano- ja puutarhakohteena. Kesällä 2016 kartanolinnan ulkoalueelle perustettiin kalmilainen, 1700-luvun oppien mukaan suunniteltu hyötypuutarha, ja nyt avautuva hedelmäpuutarha on luonteva jatko historialliselle puutarhakokonaisuudelle.

Sekä hedelmäpuutarhan että kalmilaisen puutarhan kehittäminen jatkuu tulevina vuosina. Esimerkiksi hedelmätarhan omena- ja päärynäpuista on avajaispäivään mennessä istutettu osa, loput lajikkeet saapuvat Louhisaareen tämän ja seuraavan kesän aikana. Muun muassa puutarhan erikoisuus, Mannerheimin Omena, tullaan istuttamaan Louhisaareen keväällä 2018.

Hedelmätarhan kunnostamisesta on vastannut Luonnonvarakeskus Luke yhdessä Senaatti-kiinteistöjen ja museopuutarhuri Aaja Peuran kokoaman laajan paikallisen yhteisön kanssa.

Kuva: Kalmilaisessa puutarhassa vuonna 2016 kasvanut Linnéen tupakka. Kansallismuseo/Heli Hämäläinen-Laanaya
Louhisaaressa on tänä kesänä monta syytä juhlaan, sillä Suomen 100-vuotisjuhlan lisäksi marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta ja Louhisaaren avaamisesta museona 50 vuotta. Rakennuksen ainutlaatuisiin sisustettuihin huoneisiin pääsee tutustumaan päivittäin opastetuilla kierroksilla. Opastettuja kierroksia järjestetään myös puutarhaan. Louhisaari on avoinna suurelle yleisölle 31.8. saakka ja ryhmille tilauksesta 30.9. saakka. Museokaupasta kävijöiden on mahdollista ostaa kartanoelämään sekä puutarhaan liittyviä tuotteita.

* Louhisaari
* Louhisaaren 1600-luvun kattomaalaukset esillä upeassa multiresoluutiopanoraamassa

Lisätietoja:
Louhisaaren omena- ja päärynälajikkeista: tutkija Maarit Heinonen, Luonnonvarakeskus, puh. 029 532 6117, maarit.heinonen@luke.fi
Louhisaaren kartanomuseon toiminnasta: intendentti Jouni Marjamäki, Kansallismuseo, puh. 029 533 6344, jouni.marjamaki@kansallismuseo.fi
Louhisaaren museopuutarhasta: museopuutarhuri Aaja Peura, English Garden Design, puh. 040 589 9477, aaja.peura@aalto.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”