Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Raaseporista löydettiin Suomen eteläisin kalliomaalaus

Kuva
Kuva: Dan Lindholm, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo.
Raaseporin Lammasjärveltä on löydetty aiemmin tuntematon kalliomaalaus. Lammasjärvi sijaitsee Raaseporin Pohjassa, Pohjan kirkosta 4-5 km luoteeseen. Fiskarissa asuva muusikko Sami Wirkkala havaitsi sup-lautaillessaan Lammasjärven itärannalla kohoavassa jyrkässä kallioseinämässä noin kymmenen erilaista punamullalla maalattua kuvaa. Kuvista on hahmottavissa ainakin kaksi hirveä ja kämmenen jälki. Maalattu alue on korkeudeltaan noin puolitoista metriä ja leveydeltään runsas metri. Kuvien tunnistaminen ja määrittäminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia ja tarkempaa kartoitusta. Kalliomaalaus on Uudenmaan läntisin ja löydetyistä Suomen eteläisin.

Museovirasto ja Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo tekivät tarkastuskäynnin maalauskalliolle antropologi Ulla Valoveden ilmoitettua maalauksesta museoviranomaisille 4.9.2017.

Suomesta on löydetty noin 150 vahvistettua tai mahdollista kalliomaalauspaikkaa, joista valtaosa löytyy Itä- ja Keski-Suomesta muinaisten Saimaan ja Päijänteen vesistöalueilta. Länsi-Uudellamaalla kohteita tunnetaan tällä hetkellä yhteensä seitsemän. Lisäksi Espoon Nuuksiosta on löydetty yksi kalliomaalaus. Kalliomaalaukset on tehty 7 500-3500 vuotta sitten pystysuoriin vesistöjen äärellä sijainneisiin kallioseinämiin.

Raaseporin Lammasjärven kalliomaalaus on tehty tyypilliseen paikkaan, jossa pieni kalliolippa on suojannut maalauksia tuhansia vuosia nykypäivään asti.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”