Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto elämäntyöstä historian professori Marjatta Hietalalle


Kuva: Marjatta Hietala
Suomalainen Tiedeakatemian myönsi vuoden 2017 kunniapalkinnon kevätkokouksessaan professori Marjatta Hietalalle. Kunniapalkinto jaettiin 73. kerran, ja sen arvo on 15.000 euroa. Palkinto on Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus, joka vuosittain jaetaan ansioituneelle tieteentekijälle hänen elämäntyöstään. Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut kunniapalkintoa vuodesta 1945.

Professori (emerita) Marjatta Hietala on maamme johtavia historioitsijoita. Pitkän uransa ajan hän on ollut poikkeuksellisen aktiivinen ja kansainvälinen tutkija. Professori Hietala on ollut tärkeä esikuva uusille tutkijasukupolville, erityisesti nuorille naistutkijoille.

Väiteltyään Helsingin yliopistosta vuonna 1976 hän työskenteli ensin apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa ja tutkijana Suomen Akatemiassa siirtyen Joensuun yliopiston yleisen historian professoriksi vuonna 1994. Tampereen yliopiston professorina Hietala työskenteli vuosina 1996–2011, toimien välissä viisivuotiskauden akatemiaprofessorina. Lisäksi hän on toiminut lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä luottamustehtävissä.

Professori Hietalan tutkimukset ovat keskittyneet monipuolisesti eri aiheisiin, erityisesti kaupunkihistoriaan, aate- ja kulttuurihistoriaan sekä tieteen historiaan. Hietala on seurannut aikaansa ja historian tutkimuksen kehitystä, ja ollut ensimmäisten joukossa tarttumassa uusiin tutkimussuuntauksiin. Hän on ollut myös kehittämässä historiantutkimuksen menetelmiä.

Kansainvälisissä tehtävissään professori Hietala on vienyt maailmalle suomalaista historiantutkimusta. Hän on toiminut muun muassa historiantutkijoiden maailmanjärjestön ”International Committee of Historical Sciences” presidenttinä, ensimmäisenä ja tähän mennessä ainoana naisena.

Professori Hietala valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1997. Hänelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston palkinto vuonna 2010 ja Suomen Tiedeseuran Theodor Homén -palkinto vuonna 2013.

Lähe: Suomalaisen Tiedeakatemian tiedote 14.06.2017.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”