Veikko I Palvo
Viestit: 1148
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

19.01.20 20:57

Norjassa 60% vuosittain myytävistä henkilöautoista on sähköautoja, eniten maailmassa. Norjan valtio tukee sähköautojen ostoa vuosittain noin 2,9 miljardilla ( vuonna 2009 autoverotuotto ja maksut olivat 7,4 miljardia ja v. 2019 4,5 miljardia. ) ( Suomessa v. 2018 8,132 miljardia )

Tässä http://suomenluonto.fi/norjassa-sahkoau ... -sahkolla/ kirjoitetaan, että "Suomessakin sähköautoihin ja hybrideihin voitaisiin siirtyä heti - j o s vain tahdottaisiin".


Mutta Norja on öljyn ja kaasuntuottaja, öljyrahastokin ylitti juuri äsken 1000 miljardin määrän ja 1,5 %:a kaikista maailman pörssiosakkeista omistaa Norja.
Norja ei ole aikeissa romuttaa paljolti öljyn ja kaasun vientituloihin pohjautuvaa talouttaan. Gro Harlem Bruntland´kin vastasi jo julkistaessaan 1987 Our Common Futuren ( Kestävä kehitys ) kysymykseen Norjan öljyntuotannosta: "Me tuotamme öljyä ja kaasua puhtaammin kuin kukaan muu."
Norjan valtion öljy-yhtiö Equinor sanoo käyttävänsä * uusiutuvaa energiaa * öljyn ja kaasun tuotannossa uudella Norjan kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmalla Johan Sverdrup-öljykentälläkin.
Päästöt "uusiutuvan energian öljykentällä" ovat vain 0,67 kg CO2:sta per barrel ja muun maailman öljykentillä 18 kg CO2 per bbl ( ja ilmeisesti öljynjalostuksessakin syntyvät päästöt ovat ostajamaan päästöjä ).

http://edition.cnn.com/2020/01/19/busin ... index.html
CNN Business: Norway says its new giant oil field is actually good for planet. Critic call it climate hypocrisy.

Öljyn ja kaasuntuotantoa nykyisillä 89 tuotannossa olevalla öljy- ja kaasukentällä Norja jatkaa ainakin vuoteen 2070 saakka, ainahan öljyllä ja kaasulla kysyntää on.
Koti-Norjassa voi sitten suunnitella hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä ja fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen myynnin kieltämistä vuonna 2025.
Norjassa on halpaa vesivoima-sähköäkin.
Öljyn viejämaa Tanskassakin on rakenneltu runsaasti "tuulimyllysähköä" ikäänkuin öljyn ja kaasunviennin vastapainoksi ja eihän Pariisi 2015-ilmastosopimuksessakaan kielletä öljyn- ja kaasuntuotantoa, vasta fossiilisten polttaminen vientimaissa saa aikaiseksi päästöjä.

Omaa taloutta öljyn- ja kaasun tuottajamaissa ei aiota romuttaa?
Ja
nuo öljyä ja kaasua tuovat ja polttavat maat saavat tietystikin tehdä omat "päästötaselaskelmansa", ainakin EU:ssa?

Veikko Palvo

lisäys 17.6.-20

Barents Observer / Atle Staalesen 9.6.2020 : Norway seeks way out of crisis, invest in more oil

Norjan bkt laskee koronakriisissä 4 %:a vuonna 2020 ja Norjan parlamentti päätti jopa 39 miljardin kruunun = 3,7 miljardin €uron tukipaketista öljyteollisuudelle, uusia öljykenttiä myöskin arktisella alueella mm. 2013 löydetyllä Wisting-öljykentällä ja öljyterminaali lähellä Norkappia, Veidnes´ssä.

Apupaketti sisältää tukirahaa myös ns. jääreunan pohjoispuoliselle öljynporaukselle.
Norjan työväenpuoluekin, Labor Party, halusi parlamentissa lisää öljytyöpaikkoja, eikä kymmenen ympäristöjärjestön yhteiskirjeellä ja vaatimuksella " vihreästä öljyntuotantokiellosta " näyttäisi olleen merkitystä?

Aiemmin Norjan ja Venäjän alustavat yhteiset aiesuunnitelmat öljyntuotannosta arktisella alueella lienevät ympäristöjärjestöjenkin vaikutuksesta mitätöityneet ja koronakriisissä Venäjällä ei näyttäisi olevan uutisoituja öljyhankkeita Barentsin merellä ja arktiksella?

VP
Viimeksi muokannut Veikko I Palvo, 17.06.20 15:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Veikko I Palvo
Viestit: 1148
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

25.02.20 14:55

Greta Thunberg puhui tammikuun 2020 lopulla Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa: Globaali " talomme palaa " ja
" emme tarvitse päästöjen vähentämistä vaan päästöjen täyskieltoa"!

Pres. Donald Trump: " Meidän on torjuttava nämä jokavuotiset tuhon profeetat ja heidän ennustuksensa maailmanlopusta". " USA liittyy kylläkin Davosin biljoonan puun istutussuunnitelmaan". ( hiilinieluja ja hiilivarastoja )

South China Morning Post http://scmp.com/topics/world-economic-forum näyttää keskittyneen Donald Trump´iin ja USA - Kiina kauppasotaan Davosissakin, Gretastakin on artikkeli, muttei Angela Merkelin puheeseen:
http://weforum.org/agenda/2020/01/merkel-at-davos-2020/

Viisitoista vuotta Saksan ( & EU:n ? ) johtajana ollut Angela Merkel peräänkuulutti " parempaa viestintää maailman johtajien välille ja erimielisyyksien unohtamista " -- ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

" Ilmastonmuutoksessa m e i d ä n on muutettava elämäntapamme, meidän on jätettävä ( teollistumisen ) kausi taaksemme ja luotava itsellemme täysin uudet arvot".

Vuoteen 2038 mennessä kivihiilenkäyttömme ( Saksan & ydinvoima vuonna 2021 ) loppuu ja sähköntuotanto on muutettava vähemmän hiilidioksidia tuottavaksi 2030 mennessä ja uusiutuvien energialähteiden osuuden on oltava 65% Saksassa, jossa aurinko ei aina paista ja tuuli ei aina puhalla ja se merkitsee täysin uusia siirtolinjoja".

A.Merkelillä "me" näyttäisi välillä tarkoittavan Saksaa, välillä koko EU:ta ja joskus koko maailmaakin ( ilmastonmuutosasiassa )?

Ja kesällä 2020 uusi suuri kivihiilivoimala Datteln 4 aloittaa tuotantonsa ja sen omistajalla on toiminnassa 5 muutakin kivihiilivoimalaitosta.

A.Merkel sanoi " Saksojen yhdistyneen 30 vuotta sitten ja 30 vuodessa voidaan tehdä paljon. Vuoteen 2050 mennessä.
Nuoriso on hyödynnettävä ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa, tosiasiat ja tunne on sovitettava yhteen".
Ja
" EU voi voittaa vain afrikkalaisia kuuntelemalla ja hyödyntämällä tuota valtavaa luovuuden lähdettä.
Saksan seuraavalla EU-puheenjohtajakaudella järjestetään syyskuussa 2020 Brysselissä EU:n ja Afrikan maiden huippukokous."

Mutta mikä on realistista todellisutta Saksassakin, miksiköhän 2020 avataan uusia kivihiilivoimalaitoksiakin ja lakkautetaan loputkin ydinvoimalaitokset ja ostetaan enemmän fossiilista maakaasua? Vuoden 2038 jälkeenkin kivihiilivoiman osuus Saksassa näyttäisi (ehkä?) olevan 30%. ( Nythän 2020 Saksan kivihiilenpoltto tuottaa co2:sta eniten Euroopassa, enemmän kuin Puola, jonka kivihiilenkäyttö on Saksaa vähäisempää, vaikka prosentuaalisesti tuottaakin 80% Puolassa. )
The Federal Chancellor speech Jan 23, 2020 World Economic Foorum in Davos:
http://bundeskanzlerin.de/bkin-en/news/ ... 20-1716620


Davosistakin uutisoidaan Gretan ja Trumpin ja Merkelin puheista, mutta mm. Kiinan varapääministeri Han Zhengillä ei näytä olleen paljoakaan sanottavaa maailman talousfoorumissa.

Veikko Palvo

lis. 13.3.
Deustche Welle kirjoittaa
http://dw.com/en/coronavirus-climate-ch ... a-52647140
"koronaviruksen vähentäneen ( Kiinassa ) päästöjä nopeammin kuin vuosikausien ilmastoneuvotteluiden".

DW:n artikkeli pohjautuu Greenpeacen tietoihin, aktivisti Lauri Myllyvirta: dw-artikkelin lopulla `recent study´, Toxic air: The price of fossil fuels
Fossiilisten sanotaan ( arvio? ) surmaavan maapallolla vuodessa 4,5 miljoonaa ihmistä.
Koronaviruksen vakavuus olisi siihen nähden vähäistä.

Mutta koronavirus katsotaan globaalisti vakavaksi uhaksi ja Amy Jaffe ( vihreä asiantuntija ) sanookin:
"Jos olet poliittinen päättäjä miettimässä miten saada päästöt vähentymään, olet juuri saamassa hyvän ohjeen koronaviruksen vaikutuksesta maapallon ilmastoon".
"Etätyöskentely, videoneuvottelut, lyhyemmät työviikot" , lentoliikenteen ja co2:n väheneminen jne.
"Kiinan `kivihiilitalouden´ päästöt ovat koronaviruksen seurauksena vähentyneet 25%.

Kiinassa päästöt notkahtivat 2008 finanssikriisin seurauksena, mutta massiivinen elvytysohjelma nosti päästöt nopeasti jälleen maailman suurimmiksi ja Kiinan valtio on investoinut `savupiipputeollisuuteen´.
"Taantumien sanotaan olevan hyviä maapallon ilmastolle, mutta kauheita ihmisille", mutta voimmeko tehdä saman kuin korona Kiinassa (miinus 25% väliaikaisesti ) romuttamatta talouttamme?
Viisivuotissuunnitelmassa nro 13. vuosille 2016 - 2020 Kiinan sanotaan The Regulatory Review´ssä 8.2016
http://theregreview.org/2016/08/23/zhou ... year-plan/ " Kiinassa `edistettävän´ vähähiilistä tekniikkaa eri aloilla ja suosittavan rakennettaviksi teollisuusmalleja, joilla ei ole hiilidioksidipäästöjä.

Greenpeacen Aasian johtaja väittää Kiinan haluavan tulla " päästöjen vähentämisessä globaaliksi johtajaksi."
Muitakin nimettyjä " ilmasto- ja ilmastopolitiikan asiantuntijoita " väittää Kiinan kivihiilen kulutuksen vähentyneen 12:sta 5-vuotissuunnitelman vuosina 2000 - 2015.
Kiinan sanotaan vuonna elokuussa 2016 täyttävän Pariisi 2015-ilmastosopimuksen " tavoitteet etuajassa " ja
Kiinan sanotaan pyrkivän saavuttamaan hiilidioksidin päästöhuippunsa vuoden 2030 tienoilla, mikä ajankohta ei näyttäisi kuitenkaan olevan edes 5-v.suunnitelmassa 2016 - 2020?

Toteutuneena Kiina on maailman suurin päästelijä ja maailman suurin kivihiilenkuluttaja ja sen päästöjen sanotaan lisääntyvän
vuosittain 2 % tai enemmän, suunta on joka tapauksessa päästöjen lisääntyminen.

Nro 14 viisivuotissuunnitelmassaan "Made in China 2025" ( & China standards 2035 ) vuosille 2021 - 2025 Kiinan sanotaan
http://cfr.org/blog/why-does-everyone-h ... china-2025 pyrkivän hi-tech suurvallaksi ja markkinahallitsijaksi 70%:n omavaraisuudellaan hi-tech´ssä ja pyrkivän haastamaan Saksan, USAn, Et.Korean, Japanin --- Suomenkin hi-techin.

Kiinan suunnitelmatalouden agitprop-toiminta on perustettu jo 1920 tienoilla ja propagandaministeriä kutsutaan nykyisin informaatioministeriksi. Olisikohan noissa Kiinan 5-v.suunnitelmissakin "informaatioministeriön" luomia "edistettävyyksiä ja suositettavuuksia?"

VP

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”