Alisuutari
Viestit: 4
Liittynyt: 21.03.20 21:07

Äidinkielikysymys

21.03.20 21:18

Tämä kysymys ei koske historiaa, mutta toivoisin ylläpidolta suvaitsevaisuutta. En nimittäin löytänyt Suomesta äidinkieliaiheista foorumia! Voisin toki esittää kysymyksen esim. Tiedelehden keskustelupalstalla, mutta pelkään, että se hukkuisi siellä kohinaan.

Itse kysymys: Olen paljon kirjoittava ja lukeva 37-vuotias henkilö. Olen huomannut, että teen toistuvasti tietyn kielivirheen, jos en ole tarkkana: Imperfekteistäni puuttuu astevaihtelu. Saatan siis kirjoitaa: "Hän kaatoi maitoa matolle ja huuti apua." Mistä tällainen piirre on peräisin? Onko se joku murrepiirre? Olen melko varma, että omassa ja vanhempieni puhekielessä on sama ilmiö, mutta mistä se tulee?

Toinen kysymys bonuksena: Meillä kotona oli tapana sanoa: "Elä kuahu", siis "älä kaadu". En nyt keksi toista esimerkkiä, mutta kysymys on siis h-äänteestä kirjakielen d:n paikalla. Lukiossa äidinkielenopettaja kummeksui tätä ja sanoi, että mokoma h ei kyllä kuulu savolaismurteisiin. Olen kotoisin sysisavolaiselta seudulta Kuopion pohjoispuolelta. Niin, että mistä tämä piirre on peräisin?

Kiitos kaikista vastauksista jo etukäteen!

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”