Veikko I Palvo
Viestit: 1338
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Talibanien tulkinta sharia-laista

Sharia-lain tulkinta talibanien Afganistanissa on aiemminkin ollut esillä Agricolassa, muuttuukohan se nykytulkinta tästä miksikään.
viewtopic.php?p=11487#p11487

Itsellänikin on nuoren Winston Churchillin 1890-luvulla kirjoittama kirja taisteluista talibanien isoisän isiä vastaan Afganistanin raja-alueella brittiläisessä Pohjois-Intiassa.
Winston piti afgaaneja `kurjan taikauskon otteessa olevina´ alkukantaisina villeinä, joita mullat ja fakiirit yllyttivät kapinaan Iso-Britanniaa vastaan.
Winston piti sotaa Afganistanin raja-alueella Kabulin suunnalla taloudellisesti hyödyttömänä ja moraalisesti arveluttavana, sotilaallisesti avoimena kysymyksenä ja poliittisena virheenä. On hyödytöntä vallata afgaanikyliä kahden brittiupseerin tappion hinnalle kylää kohden.
The Story of Malakand field force
Winston S. Churchill http://gutenberg.org/files/9404/9404-h/9404-h.htm
Ja
brittiläisen Intian pohjoisraja jäikin jonnekin nykyisen Afganistanin-Pakistanin rajan tienoille.

Puna-armeija yritti 10 vuotta rauhoittaa Afganistania ajaen yli Suomen väkiluvun verran afgaaneja pakoon Iraniin ( shiiat ) ja sunniafgaanit Pakistanin raja-alueelle, miljoonan arvioidaan kuolleen.
USA lähti liittolaisineen Afganistaniin YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisellä valtuutuksella terroristijahtiin, mutta 1890-luvun tasolla olevat heimoyhteisöt eivät olleet käännytettävissä, voinee todeta elokuussa 2021.
Unikkoviljelmät taisivat Afganistanissa alkaa kukoistaa ja lisääntyä entistäkin enemmän viimeisen 20 vuoden aikana ja huumausaineet lienevät Afganistanin lähestulkoon ainoa vientituote Venäjälle ja Länteen?

Heimoyhteisöt eivät näytä katsovan talibaneja sisällissodan syyksi, ehkä pikemminkin samoiksi oikeauskoisiksi?

Veikko Palvo


Winston Churchill kirjoittaa Afganistanin 1890-luvun oloista Intian puoleisella rajaseudulla; "heimot käyvät sotaa keskenään ja tämän laakson afgaanit taistelevat seuraavan laakson asukkaiden kanssa. Khaani sotii khanin kanssa. Jokaisella heimomiehellä on verikosto naapurinsa kanssa. Kaikki nostavat kätensä toista vastaan ja yhdessä he ovat ulkomaalaisia vastaan ja jokainen osoittaa villiä ja armotonta fanatismia.
Heidän vaimoillaan ja naisillaan ei yleisesti ottaen ole muuta kuin koiran asema.

W.Churchill kirj. kiertelevistä talib ul ilm´seistä ja he lienevät olleet jonkinlaisia islamin "kerjäläismunkkeja", `taliban`-nimi näyttäisi olevan islamin madrassan poikaoppilaan nimitys monikossa. Pojille tarkoitettu moskeijakoulu lienee ollut ja on yleinen, Neuvostoliiton miehitysaikana ja länsimaiden viimeisten 20 vuoden sivistämiskokeilun aikana tytötkin ovat voineet käydä koulua, ainakin Kabulissa ja ehkä jossakin Mazar e Sarifin kaltaisessa taajamassa ja miespuolisillakin lienee takanaan ainakin moskeijakoulun opit Kabulissakin.

Etniset ryhmät ja heimot tässä http://nps.edu/web/ccs/ethnic-genealogies lienevät pitkälti samoja kuin Winstonin aikaan 1890-luvulla,
"kabuli-heimo" näyttää olevan uutta ja sen sanotaan olevan monietnistä, länsimaista muotia ja elämäntapaa suosivaa ja monien "kabulien" sanotaan saaneen ammatillistakin koulutusta.
Pashtunien, Afganistanin suurimman ryhmän ( 40-50% ) ja erityisesti ghilzai-heimon sanotaan muodostavan Taliban-liikkeen selkärangan, ja monet Bamiyan-maakunnan wordak pashtuneista ovat kucheja, paimentolaisia. Talibanit tappoivatkin 1998 Bamiyanissa ja Mazar e Sharifissa lähes 5000 shiialaista hazaraa, joilla on myöskin omat lukuisat heimonsa.

Puna-armeijan miehitysaikana noin 5 miljoonaa pakeni naapurimaihin, sunnit Pakistaniin ja shiiat Iraniin ja nuo maat halusivat sitten näiden, nuorempien evakkona syntyneiden, palaavan tuohon aikaan turvalliseen Afganistaniin ja monet lähtivät sitten pakolaisiksi EU:hun.

Mutta kuinkahan suuri osa `kabuleista´ on maalta tulleita ja kuinhan suuri osa heistä on islamin traditioita, tapoja, juhlapäiviä, yleensäkin islamilaista kulttuuriaan vastaan, vastarintahenkeä ei ainakaan näyttäisi juurikaan esiintyvän. Siirtolaiset länsimaissa lienevät oma erillinen heimoryhmänsä sekin ja paljonkohan hekään oikeastaan tietävät Afganistanin elämänmenosta maaseudulla lukuisten heimojen ja klaanien piirissä?

Ennen kommunistien valtaannousua Afganistanissa ja sitten puna-armeijan vallankaappausta ja 10 v. miehitysaikaa Afganistan näyttäisi yrittäneen käyttää hyväkseen Neuvostoliittoa ja USA, taloudellista apua otettiin molemmilta.
Kabulin valokuvissa 1950- ja 1960-luvulta `kabuliheimo´ ei näyttäisi vielä kovinkaan neuvostolaiselta eikä länsimaalaiselta?
http://theatlantic.com/photo/2013/07/af ... 0s/100544/
Kabulissa ovat kuvattuina 1950-luvulla vierailleet presidentti Eisenhower ja NL:sta Nikita Hrushtshov ja Bulganin.

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1338
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Talibanien tulkinta sharia-laista

Sharia-laki, sharia näyttää tarkoittavan Islamin sunnan, koraanin ja perimätiedon tulkinnat kaikessa päivittäisessä elämässä ja kaikilla elämänaloilla taloudesta politiikkaan sopimuksineen ja kaikki sosiaaliset tilanteet ja kanssakäymisen islam-yhteisössä.
Shariasta
on lukuisia tulkintoja, lahkoja,, suuntauksia ja Taliban-koulukunnan sharia-tulkinta näyttäisi olevan samaa luokkaa ISIS:n sharia-tulkinnan kanssa?
"Afganistan on maailman pahin paikka syntyä tytöksi
http://yle.fi/uutiset/3-7848121 pitänee paikkansa `isis-kalifaatin´ ohella, mutta paha paikka se näyttäisi olevan myös afgaanimiehille Afganistanin lukuisissa heimoissa ja klaaneissa. Lukutaidottomuus on suurta kaikilla, jotkut pojat oppia ulkoa moskeijassa koraanin käskyjä ja
islamin jatkokoulutuksena madrassa-koulussakin.
Jenny Nordberg kirjoittaa Kabulin tyttöjen salaisuus-kirjassaan 2015 ehkäpä lähinnä ns. "kabuuli-heimon" parissa Kabulissa esiintyvistä bacha posh-pojista, jotka ovat tyttöjä. Eräässä J.N.:n esittämässä tapauksessa pikkutyttö, eikun siis bacha posh-poika ansaitsee kaupan apulaisena elannon, 1,5 $:a päivässä, seitsemän hengen perheelleen, perheenisän sanotaan olevan muurari, joka käyttää rahansa huumausaineisiin.

Afganistanilaisista elämäntavoista kirjoitetaan harvoin, isaf-sotilaiden kertomukset ja yleishistorialliset kuvaukset ovat yleisimpiä?

Bacha posh-poikakirjaa on tuossa YLEn artikkelissakin luettu ainoastaan "tyttöjen kirjana" mainitsematta esim. tuota huumausaineongelmaa Afganistanissa, suurta ja yleistä lukutaidottomuutta kaikilla ja naisilla erityisesti. Kabulin tytöissä kuvataan myös jatkuvasti esiintyvää sotaa ja
joidenkin tyttöjen ja bacha posh-pojankin koulunkäynnistä tyttöluokallakin.
Islamiin liittyvät opit, tarinat ja kertomukset ovat `aina totta´, sillä kukaan ei halua esittää islamistiseen oppiin minkäänlaista kritiikkiä, se olisi jumalanpilkkaa, kirj. J.Nordberg.
Ja islamiin liittyvät uskomuksetkin ovat yhtä suuressa arvossa lukutaidottomalla maaseudun heimomiehellä, kuin oppineellakin, esim. lääkärillä Kabulissa. `Huonoina aikoina´ kabul-heimolaisia joutuu pakosta muuttamaan myös takaisin heimo- ja kyläyhteisöönsä ja nyt Talibanien tultua taas valtaan, `huono aika´lienee alkanut uudestaan.
`Kabulin naislääkäri´ on saanut harjoittaa ammattiaan talibanienkin aikana ja oppinsa hän on saanut Neuvostoliiton miehitysaikana, silloinkin lähinnä `kabuuli-heimoa´on yritetty uudelleenkouluttaa ja murtaa islamilaiset yhteisöt ja niiden elämäntavat.

Mutta vääräuskoisten opit ja tavat eivät ole sopineet ja iskostuneet ilmeisesti Kabulissakaan ja vielä vähemmän maaseudun lukuisiin heimoyhteisöihin ja koulutkin Afganistanissa taidetaan nyt sulkea pojiltakin, eikä ainoastaan tytöiltä?

Naiset ovat eläimen asemassa ja Talibaneille ehkä jälleen riittävät mullahien antamat opit pojille?

Veikko Palvo


Sharian tulkinta ei suosittele huumausaineiden käyttöä, mutta se on lähestulkoon ainoa rahojen hankintatapa Talibaneillekin ja huumausainerahaa Talibanit käyttivät edellisellä valtakaudellaan.

Huumausaineiden käyttö Afghanistanissa on kasvanut jatkuvasti, arvion mukaan Afganistanissa on 2,9 - 3,6 miljoonaa narkomaania ja taajamissa ( mm. Kabul, Kandahar ? ) ehkä 10 % narkomaaneista on naisia. ( Joissakin kirjoituksissa huumaisaineiden käyttäjistä kirjoitetaan lähinnä naisina, jotka pakenevat tylsyyttä huumeisiin, joita käytetään myöskin lääkkeenä. )
Tuottajamaa Afganistanissa heroiini ja oopiumi ovat hyvin halpoja: "viikon heroiiniannos 500 afgaania ( 6,4 $ , lienee korkeahko summa Afganistanissa ) ja oopiumi 10 afgaania ( 0,1 $ ).
http://reuters.com/article/afghanistan- ... SL8N2BM0Q6

"YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvion mukaan Iranissa on noin 3,5 miljoonaa afgaania ( hazara-heimoja? ), joista monet ovat syntyneet ja kasvaneet Iranissa ja siellä on noin 900 000 pakolaista."
UNHCR näyttäisi luokittelevan noin 900 000 pakolaisiksi Iranissa + noin 3,5 miljoonaa muuta afgaania?

Iran on halunnut afgaanien palaavan Afganistaniin ja YK on maksanut muuttoavustuksenkin kaksinkertaisena ja saman olen lukenut tapahtuvan Pakistanin puoleisella raja-alueella, jonne paenneitten määrä yleensä sanotaan hyvin paljon suuremmaksi, kuin Iraniin puna-armeijan miehitysaikana paenneiden. Pakistan haluaa pakolaisafgaanien palaavan, mutta ilmeisesti tuolla raja-alueella `alkuperäisasukkainakin´ asuu pashtuja, pataaneja? Talebaninkin kirjoitetaan rekrytoivan joukkojaan Pakistanin puolella ja käyttävän sitä tukialueenaan, madrassa-kouluistakin kirjoitetaan.

Reuterin artikkelissa kerrotaan Iranissa huumausaineiden käytön aloittaneesta 26-v. miehestä, käytti 14 vuotta ja kuoli palattuaan Afganistaniin. Pakolaisena Iranissa kasvaneen Zahranah´n kerrotaan aloittaneen huumausaineiden käytön 12-vuotiaana ja olevan nyt Afganistanissa lapsineen huumausaineiden vieroitushoidossa, lapsetkin siis käyttävät.

"Afganistanissa on arviolta 2,9 - 3,6 miljoonaa huumausaineiden käyttäjää" , arvio ja Afganistanissa ei ole koskaan toimeenpantu väestönlaskentaakaan, joten melkoisen suuri määrä afgaaneista on narkomaaneja ja tuon ongelman Talibanit saavat hoidettavakseen, arvattavasti kieltävät shariansakin mukaisesti, mutta vastoin shariaa alkavat jälleen käyttää huumausainerahoja hyödykseen, muutakaan tulolähdettä Talibaneilla ei liene?

VP

Veikko I Palvo
Viestit: 1338
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Talibanien tulkinta sharia-laista

Ensimmäisellä valtakaudellaan Al Qaidaa suojellessaan ja Osama bin Ladenia piilotellessaan Talibanit näyttäisivät hieman yrittäneen islamin oppienkin mukaisesti säännöstelläkin huumeviljelyä ja huumekauppaa ja on saanut maanviljelijät Afganistanissa vastaansa, sillä maaseudun afgaaniviljelijöiden toimeentulo riippuu unikon viljelystä ja siitä saaduista tuloista.

Mutta "oppositioon jouduttuaan" Talibanit ovat ottaneet Afganistanin huumekaupan tulolähteekseen ja terrorisminsa rahoittamiseksi ja maaseutuhan lienee laajalti ollut koko ajan Talibanien vallassa ja tienvarsipommeja ja väijytyksiä on viritelty jatkuvasti.
Reuters 16.8.2021 http://reuters.com/world/asia-pacific/p ... 021-08-16/

Vuoden 2017 sanotaan olleen huippuvuoden huumetuotannossa; 9900 tonnia, josta maanviljelijät ovat saaneet 1,4 miljardia $:a.
Ja Taliban on saanut opiaateista vuosina 2018 ja 2019 yli 400 miljardia $.

Huumetuotanto oli jo Najibullahin aikana kasvanut arviolta jo noin 9000 tonniin, Neuvostoliiton Afganistanista vetäytymisen jälkeen eli huumetuotanto näyttäisi alkaneen suuresti kasvaa jo puna-armeijan 10 vuoden miehitysaikana?

Talibanin sanotaan olevan mukana jo unikkojen istutuksessa, viljelijöiden verottamisessa, huumelaboratorioiden tuotannossa ja maksujen perimisessä Euroopasta, Venäjältä, Afrikasta, Lähi-Idästä ja muualta Aasiasta.

USA ja 40 kumppanimaata eivät nekään ole halunneet käyttää rajuja menetelmiä afgaanimaanviljelijöiden unikkoviljelyä vastaan, nämä ovat saaneet toimeentulonsa ja ruokansa unikkojen viljelystä saamistaan rahoista, oopiumista ja heroiinista.

Reutersin art. sanotaan USAn kuluttaneen vuodesta 2002 vuoteen 2017 8,6 miljardia $:a estääkseen unikkoviljelyä ja Talibania saamasta oopiumista ja heroiinista saamiaan miljardeja.
YK:n UNODC:n mukaan Afghanistanin unikkoviljely kasvoi covid-19:sta huolimatta vuonna 2020 37 % vuodesta 2019 ja YK:n huume- ja rikollisuusvirasto UNODC arvioi Talibanien pyrkivän yhä laajentamaan oopiumin ja heroiinin myyntiään.

Tosin Afganistanin oopiumi- ja heroiinituotanto ja myynti on arviolta yli 80 % maailman huumausaineista, joten tuotannon laajentaminen taitaisi vaatia jo kysynnän lisääntymistä?
Jos Talibanit islamin sharian mukaisesti kieltäisivät oopiumi- ja heroiiniviljelyn, he saisivat maanviljelijät vastustajikseen - ja menettäisivät itse huumeista saamansa tulot. Ja Afganistanin talous on ollut sota sekä huumeteollisuus ja sodan talous loppui USAn kumppanimaineen vetäytyessä pois.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1338
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Talibanien tulkinta sharia-laista

Barnett Rubin´in haastattelu Talibanien ensimmäisen valtakauden ajoilta: Neuvostoliiton invaasio Afghanistaniin ja Talibanien nousu. Haastattelun loppu näyttäisi sopivan jossain määrin nykyhetkeenkin Talibanien noustessa taas valtaan?

"Tuhoutuneelle Afghanistanille olisi tarjottava jotakin, paitsi uhkauksia, paitsi täsmäpommituksia, paitsi taloudellisia pakotteita maalle, jonka talous on, jollei ole täysin kadonnut - täysin laitonta."
https://asiasociety.org/barnett-rubin-s ... se-taliban
B.Rubin kertoo 1.1997 kokouksesta New Yorkissa; Afganistanin tuleva taliban-ulkoministeri Wakil Ahmed sanoneen: "Autamme USAta torjumaan kansainvälistä terrorismiä."
Ja Columbian yliopiston opiskelijoiden imaami on heti hyökännyt Wakil Ahmedia vastaan, koska tämä oli hyväksynyt lännen terrorismi-määritelmän.
Taliban-hallinnon olisi nytkin v. 2021 valittava: aikoako yksinomaan rakentaa Afganistania uudelleen ainoastaan sharia-versionsa pohjalta,
Afganistanin jälleenrakennukseen talibanit tarvitsisivat kansainvälistä yhteisöä, koska he tarvitsevat apua jälleenrakennukseen.
Tarjoaako taloudellista apua Afganistanille Kiina ja/tai Venäjä?

Kommunistit nousivat sotilasvallankaappauksella 1978 valtaan Afganistanissa ja kommunistien radikaali siipi khalq oli vallassa 19 kuukautta:
"yksin Kabulin päävankilassa teloitettiin 12000 potentiaalista vihollista tai sellaiseksi katsottua. Maaseudulla khalq tappoi paikalliset islamilaiset johtajat ja heimojohtajat ja maanomistajat, arviolta 50 000 - 100000."
Luokattoman yhteiskunnan luominen aloitettiin yrittämällä mullistaa kaikki entinen yksinomaan pakottamisen ja väkivallan avulla, maareformi tuli toteuttaa ja uuden koululaitoksen oli määrä kouluttaa lukutaidottomia aatteellisestikin.
Ideologian mukaisesti islam kiellettiin, aiottiin toteuttaa maareformi
Aivan kaikkia ei saatu tapetuksi ja kaikkialla nousi kapinoita, armeijakin nousi kapinaan ja alkoi hajota. Loppuvuonna 1979 Iranissa tapahtui Khomeinin vallankumouskin.
Neuvostoliitto hyökkäsi joulukuussa 1979 Afganistaniin mukanaan uusi kommunistijohtaja, Babrak Karmal ja edellinen tapettiin, H.Amin.
Puna-armeijan kuormastossa
oli myöskin Mohammad Najibullah Ahmadzai, josta tuli Afganistanin KGB:n, Khedamat-e Etelea´at-e Dawlatin ( KhAD ) johtaja; pidätyksiä, kidutuksia, teloituksia, kotietsintöjä eli entinen kommunistipuolueen hallintotyyli jatkui.
Puna-armeija rauhoitti maaseutua ajaen samalla tuhottujen kylien asukkaita maanpakoon Iraniin ja Pakistaniin ja noissa maissa heitä on vieläkin; osa on palannut ja toisaalta lienee tullut lisääkin.

B.Rubin sanoo suurimmassa "Pashtun-heimoissa olleen ja olevan kaksi kilpailevaa eliittiä, heimoeliitti ja islamilainen eliitti ja sanoo kommunistihallinnon luottaneen heimoeliitin syrjäyttävän islamilaisen eliitin. Maaseudun heimoja ja ulamaa oli jokainen Afghanistanin hallitus 1880-luv. alkaen yrittänyt syrjäyttää ja estää julistamasta jihadia vallanpitäjiä vastaan."

Puna-armeija vetäytyi ja pres. Najibullah pidätytti heti 1700 intellektuellia ( kenties kommunistisen ) ja Afganistanin kommunistipuolue luopui virallisesti marxilaisuudesta ja islam julistettiin taas valtionuskonnoksi.
Politiikan B.Rubin sanoo rajoittuneen Kabuliin.
Najibullahin hallinto ei enää yrittänyt tappaa mullaheita, eikä muitakaan afganistanilaisia ja PDPA-puolue ei enää yrittänyt mullistaa kaikkea.

NL:n vetäydyttyä 1989 monet kommunistihallintoa vastaan taistelleet laskivat aseensa ja mujahediineihin tulleet ulkomaiset vapaaehtoiset
( erityisesti arabit ) nousivat merkittävimmiksi. Islamistit Afghanistanissa olivat olleet kansallisia liikkeitä ja saudien ja Pakistanin vapaaehtoiset Osama bin Ladenin johtajanaan olivat kansainvälisen islamistisen liikkeen johdossa.
Osama bin Laden oli Sudanista järjestänyt USAn kahden suurlähetystön pommitukset Afrikassa ja Osama karkotettiin ja lähti Islamabadiin.

"NL:n lähdettyä 1989 CIA ja Pakistanin ISI halusivat kukistaa Najibullahin ja Afganistanissa ei 1992 jälkeen ollut hallintoa ja kaikilla oli aseita,
NL-aikaan kootut turvallisuusjoukotkin hajosivat ja jakautuivat etnisiin ryhmiin ja liittyivät mujahediiniryhmien kanssa heimo- ja opportunististen perusteidensa mukaan.

Talibanit olivat lähtöisin etelä-Afganistanista, Kandaharin seuduiltakin, ja heidän vallanhalunsa kasvoi. Mutta Afganistan oli raunioina, räjäytettyjä siltoja ei oltu korjattu, eikä teitä, maaseudulla viljelysten kastelujärjestelmät olivat huoltamattomina rapistuneet, tiloja ja kyliä oli tuhottu ja terveydenhuollon ammattilaisia oli hyvin vähän jäljellä.
Ja
1996 ja 2021 jälkeen talibanit näyttäisivät olevan samassa tilanteessa: pystytetäänkö yksinomaan sharia-version mukainen Afganistan vai
katsotaanko tarvittavan kansainvälistä yhteisöäkin jälleenrakennuksessa?
Jälkimmäisessä vaihtoehdossa terrorismin tulisi ainakin olla poissuljettua ja ISIS-vastaisia Talibanit jo lienevät, ei ainakaan suvaita muita islamisteja shariaa pystyttämään?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”