Giosling
Viestit: 63
Liittynyt: 17.02.09 10:34

Kuolema Baghdadissa

Helsingin Sanomat on eilen julkaissut varakonsuli Eino Artin kuolemaan Baghdadissa v. 1982
liittyvää aineistoa, joka pohjautuu Irakin tiedustelupalvelun veteraanien muistelmista koottuun TV-sarjaan "Irakin tiedustelutarinoita" . Sen 19 . jaksossa kerrotaan Irakissa tuolloin toimineitten suomalaisyritysten joutumisesta kansainvälisen vakoilun kohteeksi, lähinnä sensitiivisten projektiensa tähden/myötä.

Paikan päällä tuolloin olleena, voin vahvistaa, että yrityksissä oltiin täysin tietoisia "silmälläpidosta".
Paikallisesti palkatun henkilökunnan joukossa oli aina vähintään yksi, suoraan tiedustelupalvelulle
raportoiva henkilö, jonka nimi ja tehtävä kylla tiedettiin yleisesti. Firmojen kirjoituskoneet (!) oli rajoitettu yhteen ja senkin käyttö oli erityisseurannan alainen. Pelon ilmapiiri hallitsi! On muistettava, etta Iranin ja Irakin välinen sota oli tuolloin "päällä" ja sen luoma lisästressi kiristi ilmapiiriä edelleen.

Baghdadin suomalaisten kyseenalainen "aamuhuvi" oli kiivetä tasakattoisten villojensa laelle seuraamaan lähes joka-aamuisia pommituksia ja ilmatorjunnan ohjusten vastalausekonserttia. Niin
toimi myös artikkelissa mainittu suurlähettiläs Håkan Krogius, joka siirtyi eräänä aamuna vuoteestaan
kattotasanteelle vain hetkeä ennen räjähdystä. Ilmatorjunnan "huti" laakatuliammus oli räjähtänyt Krogiuksen makuuhuoneen ikkunanpuitteeseen, tuhoten sisustuksen täysin. Lähettilään residenssissä / suurlähetystössä viikottain kokoontuva suomalaisyritysten "turvatoimikunta" (jonka jäsen olin) sai tutustua tuoreeltaan hävitykseen, Krogiuksen opastamana. Sota konkretisoitui aivan uudella tavalla!

On hyvinkin mahdollista, että Arti joutui kuvatunlaisesti tiedustelupalvelun ansaan. Sen sijaan "Kiustin"
koodinimellä kulkeneen suomalaisen projektijohtajan vakoilurooliin suhtaudun skpetisesti.
Kyseessä on voinut olla pelkkä kosto. Todistin henkilökohtaisesti useammankin kerran suhteiden kiristymistä suomalaishenkilökunnan ja palkkalistoilla roikkuneitten "agenttien" välillä.
Jos kuulusteluissa saatiin"tunnustus", se on todennäköisimmin kaivettu väkisin Saddamin tunnetuin keinoin ja välinein. Siihen viittaa myös "Kiustin" poikkeuksellinen vapauttaminen ja maastakarkoitus.

Olen vuosia sitten sivunnut tätä teemaa (Baghdad 1980-luvulla) agricolaketjussa:

https://agricolaverkko.fi/keskustelu/vi ... Aqar#p4631

Giosling
Viestit: 63
Liittynyt: 17.02.09 10:34

Re: Kuolema Baghdadissa

Todennäköisimmin "Kiusti" on täysin fiktiivinen kompositiohenkilö, jolla Irakin tiedustelupalvelu on
maustanut keitostaan. Tähän viittaa tieto, jonka mukaan suomalaisjohtaja oli aviossa irakilaisen naisen kanssa, joka puolestaan vakoili puolisoaan tiedustelupalvelun piikkiin! Kuulostaa suorastaan Ian Fleming-
sepitelmältä!

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”