Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

G U L A G - keskitysleirit

CCCP:n talous perustui Gulag- työleirijärjestelmään, osa näistä keskitysleireistä oli tuhoamisleirejä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gulag
Wikipedia lienee kattavin Internetissä, kirjallisuutta löytyy runsaasti.

Lähinnä Puolan osalta lista Gulag- leireistä:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Gulag_camps

Puola ja balttian maat joutuivat Gulag- järjestelmän uhreiksi 1939 alkaen,
mm. Viron väkiluku lähes puolittui vuosina 1939 - 1944

Mikä olisi ollut Suomen kohtalo antautumisella 1939 ?
Torjuntavoitoilla 1939 - 1944 ostettiin aikaa ja säilytettiin
Suomen itsenäisyys.
Rauhan Suomi hävisi YYA - aikana suomettuen ja liukuen sisä- ja ulkopoliittisesti Neuvostoliiton vaikutuspiiriin, NKP- ja KGB- sertifikaatti oli
ehdoton edellytys valtion johdossa ja politiikassa.

Kutsu ja läsnäolo Tehtaankadun vallankumousjuhlissa oli eräänä osoituksena yhteiskuntakelpoisuudesta.
Vuosittaisia vallankumousjuhlia ei televisioitu, kuten hieman myöhäisempää itsenäisyyspäivän vastaanottoa presidentin linnassa.

CCCP ei tunnustanut "lähiulkovaltojen" itsenäisyyttä de facto, niiden
itsenäisyys oli rajoitettu.
Länsikään ei kylmän sodan aikana rikkonut status quota, Saksa oli
jaettuna, Unkarin ja Tsekkoslovakian tapahtumatkin osoittivat rajalinjan.

Monet historioitsijat meillä kirjoittavat Neuvostoliiton teollistumisesta
cccp:n kansojen "elintason" kustannuksella sivuuttaen työ- ja keskitysleirit teollistumisen oleellisena osana.

Meidät kasvatettiin yya- aikana niin täydellisesti, ettei EU- Suomessa saa edes keskustella Natosta - jonka jäseniä lähes kaikki EU- maat ovat.

EU- Suomessakin puhutaan yhä kahdenvälisistä suhteista Venäjään, sekä omanlaisestaan puolueettomuudesta.
Suomen puolueettomuus ja Nato- optio ovat vain suomalaisia käsitteitä,
muualla länsimaissa niitä ei tunneta.
Ruotsissakin puhutaan nykyisin neutraliteetista, ei puolueettomuudesta.

GULAG- keskitysleireillä tuhoutui myös suomalaisia, 1918 Venäjälle paenneita, loikkareita 1930- luvulla Suomesta ja USA: sta.

Kuten J. K. Paasikivi sanoi: "jos kumartaa itään, pyllistää länteen",
maantieteelleen Venäjä ei voi mitään - Suomi sen täytyy säilyttää etupiirissään.

Voiko EU- Suomi istua kahdella tuolilla ?

Veikko Palvo

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: G U L A G - keskitysleirit

Ciccio kirjoitti:CCCP:n talous perustui Gulag- työleirijärjestelmään

http://en.wikipedia.org/wiki/Gulag
Wikipedia lienee kattavin Internetissä, kirjallisuutta löytyy runsaasti.
Siinä linkissä, johon viittaat, siis Wikipediassa, esitetään tarkalleen päinvastaista kuin sinä väität siellä esitettävän:

”The hypothesis that economic considerations were responsible for mass arrests during the period of Stalinism has been refuted on the grounds of former Soviet archives that have become accessible since the 1990s, although some archival sources also tend to support an economic hypothesis.” Eli suomeksi suurin piirtein: Hypoteesi että taloudelliset perusteet olivat peruste [vastuussa] stalinismin aikakauden joukkopidätyksiin on kumottu entisten neuvostoarkistojen avauduttua 1990-luvulla, joskin jotkut arkistolähteet näyttäisivät tukevan taloudellista hypoteesiä) (korostukset tehty tässä kuten allakin)

Ks. tarkalleen sama linkki kuin yllä ( http://en.wikipedia.org/wiki/Gulag – alakohta ”History”, sen 5 kappale, josta olen yllä siteerannut kappaleen ensimmäistä lausetta).

Wikipediassa samassa kappaleessa jatketaan:

“Still, the development of the camp system followed economic lines. The growth of the camp system coincided (= sattui yhteen, sattui samaan aikaan) with the peak of the Soviet industrialization campaign. Most of the camps were established to accommodate the masses of incoming prisoners were assigned distinct economic tasks.”

Esität edelleen että
Ciccio kirjoitti:osa näistä keskitysleireistä oli tuhoamisleirejä.
Wikipedian artikkelissa ei ole mitään väitettäsi tukevaa. Muutakaan lähdettä et esitä. En ole liioin havainnut missään muuallakaan mitään siihen viittaavaa. Sen sijaan on alan merkittävä tutkija esittänyt täsmälleen päinvastaista:

”As far as I have been able to ascertain, this particular form of murder , practiced [ by nazis] at the height of the Holocaust, had no Soviet equivalent.” ja “Within the Gulag, Soviet prisoners also died, usually not thanks to the captors' efficiency but due to gross inefficiency and neglect.” (amerikkalainen Anne Applebaum Pulitzerpalkitussa teoksessa Gulag: A History, Broadway Books, 2003 s. 15). Liioin ei ole väitetty, että stalinistisessa Neuvostoliitossa olisi pyritty surmaamaan ihmisiä lähettämällä heitä leireille. Kuolemanrangaistukset pantiin täytäntöön ilmeisesti muualla ja toisilla keinoilla. Se, mikä täysin ilmeisesti pitää paikkansa on, että leireillä kuoli lukuisia ihmisiä monesti epäinhimillisistä olosuhteista johtuen. Applebaum vilauttaa kuulopuheena mahdollisuutta, että Neuvostoliitossa olisi käytetty pakokaasua surmaamiseen, muttei edes pyri yksilöimään arvelua, jonka kirjoittaja jättääkin arvailutasolle: ”For that matter, there are stories of Soviet secret police using exhaust fumes--a primitive form of gas--to kill prisoners...“ (Ibid. s. 16). - Arveltavasti ei tuhomisleiriä koskevaa väitettä ole enemmälti torjuttu aihepiiriä käsiteltäessä, koska sellaisia väitteitä ei ole missään muualla kuin sinun kirjoituksessasi vakavasti edes esitetty. Ainakaan et sellaista lähdettä esitä.

Edelleen kirjoitat että:
Ciccio kirjoitti: Puola ja balttian maat joutuivat Gulag- järjestelmän uhreiksi 1939 alkaen,
mm. Viron väkiluku lähes puolittui vuosina 1939 - 1944
Viron valtion teettämän White Book-tutkimuksen mukaan Viron väestö väheni ajanjaksona 1939 – 1945 kaikkiaan 25 prosentilla eli 280.000 henkilöllä 1.130.000 henkilöstä. Tästä luvusta katsotaan kirjassa että 45.000 henkilöä oli ”Repressed by the Soviets” eli nämä lienee ne jotka on - tai ainakin saattavat olla - kytköksissä Gulagiin. - Loppuosa, 235.000 on seurausta tapahtumista saksalaismiehityksen aikana 1941-1944, maastamuutosta ja -paosta sekä väenotoista Puna-armeijaan ja Wehrmachtiin. Myös sellainenkin kohta kuin ”Children remained unborn” (syntymättä jääneet lapset – viittaa alentuneeseen syntyvyyteen, joita en ole luvussa yllä ottanut huomioon Gulag-kytkentäisinä) on huomioitu raportissa. (Ks.: Estonian State Commission on Examination of the Policies of Repression: The White Book, Losses Inflicted on the Estonian Nation by Occupation Regimes 1940-1991, toinen luku, yhteenveto taulukossa s. 37. - Republic of Estonia, 2005, ISBN 9985-70-195-X).

Arvattavasti eräs tutkimuksen päämäärä on ollut hankkia tukea Viron Venäjälle esittämille korvausvaatimuksille, eikä raportissa siis ainakaan vähätellä virolaisten uhrien määrää. Toisessa kohdassa tutkimusta näet tuetaan selkeästi Baltian maissa esitettyjä - ja Venäjän vastustamia - näkemyksiä, joiden mukaan virolaisten (muualla vast. Latvian ja Liettuan) on katsottava joutuneen joukkotuhonnan (= kansanmurhan, engl. genocide) kohteeksi. Joka tapauksessa raportti vaikuttaa - riippumatta sen päämäärästä, ainakin detaljitietojen osalta, varsin luotettavalta. Päämäärä (tai toinen sellainen) tutkimukselle on yhtälailla tietenkin yksinkertaisesti voinut olla luotettavan tiedon hankkiminen tapahtumista, raportti kun on syntynyt kaikkiaan 20 eri henkilön artikkeleista ja toimitustyöstä.

Lähdettä et mainitse lainkaan. Esittämäsi luku on lähes 565.000 ihmistä –Valkoiseen kirja-raportin mukaan luku on 45.000 ihmistä. Sekin on tietenkin 45.000 ihmistä liikaa.

Vielä eräs yksityiskohta. Väität että:
Ciccio kirjoitti: Suomen puolueettomuus ja Nato- optio ovat vain suomalaisia käsitteitä,
muualla länsimaissa niitä ei tunneta.
Ruotsissakin puhutaan nykyisin neutraliteetista, ei puolueettomuudesta.
Suomen kielen sivistyssana ”neutraliteetti” on ruotsiksi ”neutralitet”. Suomen kieleen ilmeisesti suomennettu sana ”puolueettomuus” on ruotsiksi edelleen sama sana”neutralitet”. Ruotsissa käytetään - ja on niin kauan kuin sanaa on ylipäätään käytetty - valtion puolueettomuudesta (poliittisesta) sitä ainoaa sanaa joka ruotsin kielessä on siihen käytettävissä - eli juuri sanaa ”neutralitet”. Mitä höpiset? Onko mielessäsi ehkä sana ”opartiskhet” joka on sanan ”partisk” (”puolueellinen”) negaatio ja viittaa henkilöön joka ei ole puolueellinen (siis on ulkopuolinen kuten tuomari tai todistaja) ja siis johonkin aivan muuhun kuin valtion neutraliteettipolitiikkaan.

Mutta väliäkö sillä, mitä sanaa käytetään, kunhan tarkoitetaan samaa.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

GULAG

Aleksanteri- instituutin kahden tutkijan kirjoittaman kirjan:
Venäjä ei voi maantieteelleen mitään
mukaan Gulag- leirien kartta on yhteneväinen Neuvostoliiton teollisuuskeskusten ja kasvualueiden kanssa.

Gulag- keskitysleirijärjestelmään liittyivät tietysti myös väestönsiirrot
esim. Ukrainasta, Neuvosto-Karjalasta, Virosta, Puolasta jne.

Gulag- keskitysleirijärjestelmä oli "tehokkaampi", kuin natsien keskitysleirijärjestelmä - orjatyövoiman työllistäjänä !

Anne Applebaum: Gulag history 677 sivua - lyhyt tiivistelmä:
http://www.anneapplebaum.com/gulag/intro.html

"Contrary to popular assumption, the Gulag did cease growing in the 1930s, but rather continued to expand throughout the Second World War and the 1940s, reaching its apex in the early 1950s.
By that time the camps had come to play a central role
in the Soviet economy."

"In Auschwitz you could die in a gas chamber, in Kolyma you freeze to death in the snow."
"Prisoners were also locked in punishment cells until they died of cold and starvation, left untreated in unheated hospitals, or simply shot at will for
"attempted escape.""

"The Gulag also contained a wide variety of camps, from the lethal gold mines of Kolyma region to the "luxurious" secret institutes outside Moscow, where prisoners scientists designed weapons for
the Red Army."
"Although there were different kinds of camps in the Nazi system,
the range was far narrower."

Toivo U. Raun: Viron historia suomeksi 1989 Isbn 951- 1- 10610- 4
(Estonia and the Estonians 1987 California)
Aineistoa mm.:
-Kalifornian valtionyliopisto - Long Beach
-Indianan yliopisto - Bloomington
-Helsingin yliopisto
-H:gin yliopiston historian laitoksen ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran
kirjastot
-Lähdeviitteet: sivut 289 - 356

Tiedot ovat silti puutteellisia, sillä Neuvostoliiton arkistojen käyttö
oli ja on rajoitettua, 1991 jälkeenkin.

esim. sivut 193 194:
"Neuvostohallitus Virossa teloitti noin 2000 virolaista ja karkoitti noin
19 000"
"Saksalaisten hyökättyä neuvostohallitus mobilisoi nopeasti 33 000
miestä, useimmat heistä menehtyivät cccp:n työleirien ankarissa oloissa
ja jotkut osallistuivat taisteluihin puna- armeijan riveissä" = tappioita
"Puna- armeijan vetäytyessä Virosta evakuoitaviin liittyi noin
35 000 ihmisen joukko Viron kansalaisia, heidän joukossaan
Viron kommunistisen puolueen jäseniä ja niitä, jotka tavalla tai toisella olivat sidoksissa Viron neuvostohallintoon."
"Saksan ja cccp:n välisten neuvottelujen jälkeen 1941 alussa poistui
noin 7000 saksalaista Virosta."

Ilmaisuni "Viron väkiluku lähes puolittui 1939 - 1944" on liioiteltu,
mutta esim. saksan asevelvollisuutta Suomen armeijaan paenneiden
virolaisten määrä vaihtelee eri lähteissä 3300 - 6000 välillä.

Mutta olisiko suomalaisten väkiluku "lähes" puolittunut, jos
Suomi olisi antautunut vuosina 1939 - 1944 ?

Ruotsista toteaisin lyhyesti, ettei se ollut puolueeton kummassakaan
maailmansodassa (oli osana Saksan sotataloutta)
Oliko Ruotsilla vaihtoehtoja, on eri kysymys - tuskin oli.
Kylmän sodan aikana Ruotsi oli yhteistyössä lännen kanssa.
Nytkin se on "sotilaallisesti liittoutumaton".

Lisätty klo 2300:
Forced Labor Camps Bibliography by Katalin Dobo:
http://www.osa.ceu.hu/gulag/bibliography.htm
The Library of Congress
Gulag Study Support, Documents Database:
http://lcweb2.loc.gov/frd/gulag/gulag_page2.html

Gulag and Soviet economy- search; mm.:
http://books.google.com/books?q=gulag+a ... w-1m8Z&sa=
Kirjallisuutta Gulag- järjestelmästä löytyy runsaasti, ei kylläkään suomennettuna.

Lisätty 24 / 5 ; Anne Applebaum:
"Even in 1980s, the American president Ronald Reagan and his Soviet counterpart Mikhail Gorbatsov, were still discussing the Soviet camps."

"The Stalin killed more Ukrainians than Hitler murdered Jews."


Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: GULAG

Ciccio kirjoitti: Ilmaisuni "Viron väkiluku lähes puolittui 1939 - 1944" on liioiteltu, mutta esim. saksan asevelvollisuutta Suomen armeijaan paenneiden virolaisten määrä vaihtelee eri lähteissä 3300 - 6000 välillä.
Mitä ihmeen tekemistä virkkeen loppuosalla on alkuosan kanssa? Miksi nämä asiat on liitetty yhteen, koska nimenomaan tuo ryhmä oli pieni?

Jos sanoo, että väkiluku "lähes puolittui", kun se tosiasiasiassa väheni neljänneksellä, niin se on jo varsin iso kämmi.

Nämä asiat ovat tarpeeksi vakavia sinänsä, joten lukuja ei ole syytä liioitella.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Gulag

Valtaosa tuosta pienestä ryhmästä Suomesta 1944 Viroon palanneena yhdessä Saksan armeijassa itärintamalta palanneiden kanssa muodostivat
yhdessä paikallisten etnisten virolaisten kanssa Viron vastarintaliikkeen, metsäveljet.
Vastarintaliikkeen taistelijoiden lukumäärä eri tietolähteissä vaihtelee
10 - 30 000 ja tappioista ei ole tietoa, ei myöskään puna- armeijan tappioista taisteluissa metsäveljiä vastaan. (taistelut jatkuivat 1950- luvun alkupuolelle suhteellisen kiivaina)

Puna- armeija ja vastarintaliike lisäksi surmasivat tuhansia toista osapuolta tukeneita siviilejä ja samaan aikaan NKVD tietysti toimi metsäveljiä ja heitä tukeneita vastaan. (teloituksia ja kyydityksiä Gulag- leireille CCCP:hen)

Vastarintaliikkeen tukahduttamiseksi väestöä myös kerättiin sovhooseihin helpommin miehittäjän valvottaviksi.

Suurin yksittäinen kyyditys cccp:n Gulag- leireille tapahtui 3 / 1949,
jolloin yhdessä yössä perhekunnittain koottiin 20 700 cccp:n
Gulag- leireille kuljetettaviksi.
Naisia ja lapsia oli n. 70 % ja Siperiassa miehet, naiset ja lapset eroitettin
eri Gulag- leireille. (lasten kohdalla ikäraja 15 v.)
Miehistä ei moni palannut Vorkutasta tai Kolymasta yms. tuhoamisleireiltä.

Viron väestönlaskenta 1934 on vertailupohjana, luotettavakin.
Vuosina 1944- 1945 väestönlaskentaa tuskin suoritettiin, olisiko siihen ollut edes edellytyksiäkään.
Miten lienee ollut Stalinin kuolinvuoden 1953 census ?
Väestölaskennat suoritettiin ainakin 1989 ja 2000.

Samaan aikaan Viroon kuljetettiin siirtotyöläisiä Neuvostoliitosta,
Virossa ei 1944 asunut venäläisiä.

Määrät ovat arvioita ja noin määriä vaihdellen suuresti eri tietolähteissä,
tutkijasta riippuen.

Raja- Karjalan Salmin ja Suojärven pitäjän siviiliväestöä erityisesti Hyrsylän mutkasta joutui tutustumaan Interposolkan Gulag- vankileiriin.
Interposolk oli alunperin luostari.
Palanneita laskettiin ja haastateltiin Viikin karanteenileirillä 1940, tulokseksi saatiin jokseenkin luotettava lukumäärä henkilötietoineen.

Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Gulag

Ciccio kirjoitti: Suurin yksittäinen kyyditys cccp:n Gulag- leireille tapahtui 3 / 1949, jolloin yhdessä yössä perhekunnittain koottiin 20 700 cccp:n Gulag- leireille kuljetettaviksi.
Naisia ja lapsia oli n. 70 % ja Siperiassa miehet, naiset ja lapset eroitettin
eri Gulag- leireille. (lasten kohdalla ikäraja 15 v.)
Miehistä ei moni palannut Vorkutasta tai Kolymasta yms. tuhoamisleireiltä.
Yleensä kyyditettyjä naisia ja lapsia ei pantu leireille, vaan he olivät Siperiasa karkotettuina.

Kuolleisuus oli monin verroin suurempi vuoden 1941 kyyditetyillä, johtuen sodan olosuhteissa. Tämä pätee leirien kuolleisuuteen ylipäänsä, ks. esim. Anne Applebaumin Gulag s. 519.

Vaikka Vorkutassa ja Kolymassa ilmasto oli äärimmäisen ankara ja työ raskasta, niin että harva selvisi hengissä, niitä ei voi kutsua tuhoamisleireiksi, koska se käsite tarkoittaa sitä, että kaikki vangit tapetaan ja se on alun perin tarkoituskin.
Ciccio kirjoitti: Virossa ei 1944 asunut venäläisiä.
Ennen sotaa ainakin oli ja heillä oli kulttuuriautonomia kuten muillakin vähemmistöillä.

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Onhan kyse tuhoamisleiristä, jos kaikki kuolevat. Kyllä se silloin on tarkoituksellista.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Tylsimys kirjoitti: Onhan kyse tuhoamisleiristä, jos kaikki kuolevat.
No kun kaikki *eivät* kuolleet. Varlam Salamov oli Kolymassa ja kirjoitti Kolyman kertomuksia.

Tylsimys
Viestit: 334
Liittynyt: 15.10.06 21:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Jospa melkein kaikki.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Ivan Denisovitshin päivä

Aleksandr Solzhenitshyn kirjan tapahtumapaikkana on Solovetskin luostari, joka oli 1920 - 1937 "Gulag- leirien äiti".
(laivastotukikohta 1939 alkaen, nykyisin Unescon maailmanperintökohde ja turistinähtävyys - kuten Auschwitz II: nkin Oswiecimissä)

SLON = Solovetski Special concentration camp
(Slon oli silloinen nimi, Belomorsk- / Stalinin kanava oli toinen alkuaikojen
kokeilukohde orjatyövoiman käytöstä, kokeilu katsottiin niin hyvin onnistuneeksi että eloonjääneet siirrettiin toiselle kanavatyömaalle)

A.Solzhenitsh oli yhdeksän vuoden ajan vankileirien saaristossa.
A. Applebaumin mukaan leirejä oli 470 - 480 kpl ja kullakin useita, kymmeniäkin alaleirejä.
mm.: http://www.osa.ceu.hu/gulag/txt1.htm

Turistioppaat kertovat Solovetskissä vankeja olleen kerrallaan
5 - 15000 ja kokonaismäärän 60 000 - 200 000 neuvostokansalaista,
lukumäärät ovat taatusti oppaiden arvioita.
(arvioille kenties haettu lupa ja vahvistus paikallisilta valtionelimiltä,
mistäpä oppaat noita määriä tietäisivät ? )

http://heninen.net/list.cgi?L=2 :
mm.: Krasnyi Bor Petroskoin lähellä, 1937 - 38 ammuttu 3776 henkilöä
Sandarmoh Karhumäen lähellä, 1937 -38 ammuttu
Heninen net- mukaan yli 9500 henkilöä
Joukossa on ollut Neuvosto- Karjalaisia ja Suomesta ja Amerikasta tulleita.

Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ivan Denisovitshin päivä

Ciccio kirjoitti: Aleksandr Solzhenitshyn kirjan tapahtumapaikkana on Solovetskin luostari, joka oli 1920 - 1937 "Gulag- leirien äiti".
Jos tarkoitat Vankileirien saaristoa, niin sehän on Gulagin yleinen "taiteellisen tutkimuksen historia", jossa *yhdessä* luvussa käsitellään Solovetskia toisaalta muistitiedon, toisaalta Gorkin toimittaman kirjan pohjalta.

Leirejä oli tuolloin jo muuallakin, mutta Solzhenitshyn nosti Solovetskin erikoisasemaan. Tosin nimenomaan sieltä oli lännessä julkaistu muistelmia jo varhain, koska pako oli helpompaa, kun Suomi oli lähellä.
Ciccio kirjoitti:A.Solzhenitsh oli yhdeksän vuoden ajan vankileirien saaristossa.
Solzhenitsynin tuomio oli kahdeksan vuotta (koeta saada edes perusasiat oikein), hänet vangittiin helmikuussa 1945 ja hänet siirrettiin leiristä karkotukseen maaliskuussa 1953. Ja noistakin vuosista hän vietti tieteellisessä tutkimuslaitoksessa, jota kuvataan Ensimmäisessä osassa.

Applebaumin Gulagin (s. 519) mukaan vuosittainen kuolleisuus leireissä oli tuona aikana: 1945 5,95 prosenttia, 1946 2,2, 1947 3,59, 1948 2,28, 1949 1,21, 1950 0,95, 1951 0,92, 1952 0,84, 1953 0,67 prosenttia.

Vorkutassa ja Kolymassa kuolleisuus tietenkin oli keskimääräistä korkeampi mutta siellä Solzhenitsyn ei ollut. Joten miksi ihmeessä vetoat häneen?

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Nobel- kirjailija Aleksandr Solzhenitsh

Erityisesti A. Solzhenitsh nosti Gulag- leirijärjestelmän yleiseen tietoisuuteen lännessä, Ivan Denisovitshin päivä- (Solovetskissä)
sallittiin julkaista CCCP:ssäkin Hrushtshevin aikana, Brezhnevin tultua valtaan A.S. kirjoitti mm. 1914 venäläisten hyökkäyksestä Samsonovin johdolla Tannebergin tappioon.
(ko. hyökkäys ja tappio lienee estänyt Saksan Pariisin valloituksen )
http://www.britannica.com/nobelprize/ar ... Id=9068637
mukaan
kapteeni Aleksandr Isayevitch Solzenitch vangittiin 1945 ja oli
kahdeksan (8) vuotta Gulag vankileirillä, minkä jälkeen pakollisessa karkoituksessa kolme vuotta.
A.S. rehabilitoitiin 1956 ja sallittiin muuttaa Ryazaniin, jossa opetti matematiikkaa ja aloitti Zamisdat- kirjoituksensa.
Karkoitettiin 1974 ja palasi Venäjälle 1994.

Aleksei Maksimovitsh Peshkov - aktivistinimi Maksim Gorky
(1868 - 1936) asui Italian Caprilla 1906- 1913 ja 1921- 1929.
Caprilla M.G.:llä ei ollut mainetta ja kunniaa, rahatkin loppuivat.
J. Stalin houkutteli M.Gorkyn pysyvästi 1932 Neuvostoliittoon ja antoi mainetta ja ylellisen datshankin.

Maksim Gorky kävi mm. Solovetskissä ja kirjoitti Gulag- leiristä ylistäen sitä. Solovetskistä oli tihkunut tietoja länteen ja ne piti vaimentaa.
Neuvosto- Karjalassa kävi myös englantilaisia "tarkastajia", sillä Englantiin viedyn puutavaran oli kerrottu tehdyn orjatyövoimalla.
Gulag- leiriläiset oli siirretty vierailun ajaksi metsiin ja englantilaiset näkivät vain hymyileviä "stahanovilaisia."
CCCP:n puutavaran hintakin oli Englannille edullinen ja samaan aikaan
kommunistit järjestivät Suomen satamissa tukilakkoja Neuvostoliiton viennin edistämiseksi.
Samoihin aikoihin Edvard Gylling oli pidätetty Neuvosto- Karjalassa
(teloitettiin myöhemmin 1938) ja mm. Hella Wuolijoen Aunuksen puuliike Oy Suojärvellä ei saanut enää halpaa puuta Neuvosto- Karjalasta.
Samoin sopimuksen mukainen suomalaisten puutavaraa kuljettavien laivojen liikenne Laatokalta alkoi takerrella Nevalla.
("milloin oli laivan pelastusvene liian suuri, välillä liian pieni - alusten
kuntoa ja turvallisuutta alettiin Leningradissa tarkistaa tehostetusti")

Maksim Gorky tutustui myös Stalin kanavan rakennustöihin ja kirjoitti sitä ja Gulag- leiriläisiäkin ylistäviä artikkeleita.

Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Nobel- kirjailija Aleksandr Solzhenitsh

Ciccio kirjoitti: Ivan Denisovitshin päivä- (Solovetskissä)
Ei tapahtunut Solovetskissä vaan Ekibastuzissa, joka on Siperiassa. Nimeä ei tietenkään kertomuksessa mainita, senhän oli tarkoitus kuvata leiriä yleensä.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Gulag

Ciccio kirjoitti: Virossa ei 1944 asunut venäläisiä.
Eikös Virossa ole aina ollut myös ns. alkuperäinen venäjänkielinen vähemmistö?

korjaaja
Viestit: 84
Liittynyt: 16.05.07 12:32

Re: G U L A G - keskitysleirit

Ciccio kirjoitti:Mikä olisi ollut Suomen kohtalo antautumisella 1939 ?
Torjuntavoitoilla 1939 - 1944 ostettiin aikaa ja säilytettiin
Suomen itsenäisyys.
Toisaalta NL ei tuhonnut Pohjois-Iraniakaan eikä Pohjois-Norjaa, vaikka se miehitti ne II maailmansodassa. Se vetäytyi niistä sodan jälkeen. Natsit eivät ikinä vetäytyneet mistään vapaaehtoisesti, joten onkin syytä kysyä, miten Suomen olisi käynyt, jos liittolaisveli olisi voittanut. Jos NL ei olisi pelastanut Suomea natsimiehitykseltä?
Tylsimys kirjoitti:Onhan kyse tuhoamisleiristä, jos kaikki kuolevat. Kyllä se silloin on tarkoituksellista.
Tasmaniassa on siis ollut tuhoamisleiri, sillä tasmanialaisia ei enää ole. Virolaisia sen sijaan on, ja voivat paksummin kuin koskaan.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”