Kuria yliopistoon
Opiskelijoiden aiheuttamat häiriöt johtivat uusiin kuritoimiin. Kesällä hyväksyttiin uusi kurisäännöstö. Siinä rankaisuvalta siirrettiin lähes kokonaan sijaiskanslerille. Myös univormupakkoa tiukennettiin. Opiskelijoiden oli ulkona liikkuessaan pidettävä aina univormua, jotta heidät voitiin helposti tunnistaa.
Erillisten valvojien, pedellien, tehtäväksi tuli ylioppilaiden valvonta. Heillä oli puvussaan tähän oikeuttava virkamerkki ja kuvernöörin valtuutus päästä mm. ravintoloihin. Ylioppilaat eivät lainkaan pitäneet tällaisesta poliisista ja välit olivat heti kireät, vaikka uudet määräykset tulivat voimaan vasta seuraavan vuoden alusta.

Ministerivaltiosihteerin lähetekirje kenraalikuvernöörille koskien kuuden pedellien rahoitusta. Keisarin reskripti 11/23.7.1850. sivu 2. Sen.tal.os. KD 350/38 1850. Kansallisarkisto.
Pedellin virkoja perustettiin kuusi ja lisäksi näille esimies Rektors-Adjoint.Yliopiston säännöt olivat muutoinkin uudistumassa. Viime vuonna asetettu statuuttikomitea oli tehnyt työtä ja nyt odotettiin määräysten viimeistelyä. Kurisäädökset uusittiin nopeammin sijaiskansleri Nordenstamin tahdosta.Hän halusi tiukan otteen opiskelijoista.
Nordenstam tähtäsi laajaan kurinpalautukseen, joka ulottui myös opiskelijoiden siviilielämään. Hän oli kauhistunut ylioppilaiden ulkonäöstä – ja kielsi parrat –. Hän ei pitänyt myöskään juomisesta, bordelleista ja köyhyydestä, mikä näytti johtuvan tuhlailevasta elämäntavasta. Kova asenne teki kanslerista epäsuositun.1