Suomen miehet
Suomen sotaväki oli vuoden lopussa suurimmillaan. Suomalaisia oli aseissa noin 8.900 miestä. Näistä 6.000 oli ruotusotamiehiä, jotka kutsuttiin palvelukseen ensi kerran sitten vuoden 1810. Muut taistelivat Suomen kaartissa, suomalaisessa meriekipaasissa, tai värvätyissä joukoissa ja upseereina venäläisissä osastoissa.
Ruotuväestä koottiin vuoden loppuun mennessä yhdeksän pataljoonaa. Ruotuväen palkkasääntö eli staatti vahvistettiin helmikuussa. Joulukuussa sitä täydennettiin julistuksella:
"koskewa lisäystä siihen ruodullisille Suomen Tarkk'ampuja-bataljoneille Armossa wahwistettuun waatetuksen, warustuksen, ammunitsionin, trossin ja muiden parselien Tauluun".
Martinau
Yksi suomalaisista upseereista, joka menestyi Venäjän armeijassa ja otti osaa Itämaiseen sotaan, oli Carl Mauritz Martinau. Hän kunnostautui Sevastopolin luona elokuussa, mutta haavoittui rynnäkössä Malakovin linnaketta vastaan ja menetti toisen kätensä. Hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi.
Martinau oli ollut mm. Aleksanteri I:n tulkkina tämän matkalla Suomessa 1819. Hän osallistui Turkin sotaan ja Puolan retkeen 1830 sekä Unkarinretkeen 1849 prikaatinkomentajana. Hänet aateloitiin viime vuonna. Isä oli ranskalainen eversti, joka taisteli ensin Ruotsin, sitten Venäjän armeijassa.