Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Vuoksen lasku :: 1857 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Vuoksen lasku

P.A. Kruskopf, Pärnän silta. Kuva julkaistiin 1853 teoksessa La Finlande pittoresque. Pärnänkoski ja silta ovat Vuoksen pohjoisella, Käkisalmen kautta Laatokkaan virtaavalla reitillä. Kalastus täällä taantui kun Vuoksi 1857 alkoi virrata Laatokkaan osin etelän kautta.

P.A. Kruskopf, Pärnän silta. Kuva julkaistiin 1853 teoksessa La Finlande pittoresque. Pärnänkoski ja silta ovat Vuoksen pohjoisella, Käkisalmen kautta Laatokkaan virtaavalla reitillä. Kalastus täällä taantui kun Vuoksi 1857 alkoi virrata Laatokkaan osin etelän kautta.

Vuoksen juoksu avattiin 17. syyskuuta Kiviniemen läpi kaivetusta uomasta Suvantoon ja siitä Laatokkaan. Vuoksen pinnan laskua puhkaisemalla Kiviniemen kapea kannas oli hankittu jo pitkään. Paikkakunnan rahvas teki asiasta anomuksen 1820. Kaksi vuotta aikaisemmin kannas Suvannon ja Laatokan välissä oli murtunut. Jos Kiviniemi puhkaistaisiin, saataisiin laivaväylä Vuoksesta Laatokalle ja kun Vuoksen pinta laskisi saataisiin lisää peltoa sen rantamilta.

Suunnitelma ei saanut kannatusta, koska sen pelättiin haittaavan Käkisalmen kautta Laatokkaan laskevaa reittiä. Lisäksi Aleksanteri Nevskin luostari Pietarissa omisti Vuoksensuun lohenkalastuspaikat. Aleksanteri II:n uudistusohjelma muutti käsitykset Vuoksen laskusta. Nyt haluttiin nopea vesitie Pietarista Vuokseen ja Kiviniemi päätettiin puhkaista.

Kun uoma avattiin, suunnitelma osoittautui huonoksi. Väylästä tuli matala ja koskinen. Peltoa saatiin paljonkin lisää Äyräpään aluella, mutta hinta oli kallis. Vuoksen pinta laski 4 - 6 metriä. Se mataloitui liikaa ja Vuoksen pohjoinen haara kärsi sekä kalastuksen että laivaliikenteen osalta. Kansan pitkään vaatima vedenlasku johtikin siihen, että ihmiset alkoivat vaatia korvauksia sen seurauksista. Suomen valtio maksoi Nevskin luostarille korvausta menetetystä kalansaaliista.