Lisää kouluja
Opintomatka
Senaatti määräsi Uno Cygnaeuksen valmistelemaan maan kansakoulujen kehittämistä. Hänen tuli perehtyä kouluoloihin kotimaassa ja ulkomailla.
Kesällä Cygnaeus matkusti kotimaassa ja totesi, että lukutaito oli varsin yleinen, mutta luetun sisällön ymmärtäminen oli heikkoa, samoin lasten ruumiillinen ja sielullinen hoito.Opintomatka ulkomaille alkoi Ruotsista ja jatkui sieltä Tanskaan, Saksaan, Itävaltaan, Sveitsiin ja Hollantiin. "Meillä on paljon oppimista ruotsalaisten erehdyksistä", kirjoitti Cygnaeus raporttiinsa. Hän tarkoitti koulun alistamista kirkolle, jolla ei ollut padagogista asiantuntemusta.
Kansakoulu
Senaatti antoi huhtikuussa luvan sille, että seurakunnat voivat perustaa pyhä- ja kyläkoulujen lisäksi pysyviä kansakouluja. Koululla tuli olla oma johtokunta, ja sen menoihin sai valtionapua. Seurakuntia ei velvoitettu perustamaan kouluja. Silti niiden tuli huolehtia siitä, että kaikki oppivat lukemaan ja "ajatuksella käsittämään minkä lukevat". Kansakouluun pääsi vasta, kun osasi lukea. Samalla määrättiin seminaarista, jossa koulutettaisiin tulevia opettajia, eri osastossa myös naisia eli "vaimoisia, – jotka eivät virastansa haluttomiksi kävisi ja opettajina oloonsa ikävystyisi".
Oppikoulu
Ensimmäinen suomenkielinen yläalkeiskoulu aloitti toimintansa Jyväskylässä. Kun koulu määrättiin perustettavaksi syyskuussa 1857 todettiin, että suomen kieltä tuli käyttää yhdessä tai useammassa oppiaineessa. Koulu aloitti kaksikielisenä.
Oppikoulupakko
Tästä vuodesta lähtien yliopistoon ei päässyt enää "ylioppilasleipomoiden" kautta, vaan ylioppilastutkinto oli suoritettava koulussa. Yksityisillä kursseilla oltiin opetettu oppilaalle ne tiedot, joilla tämä selvisi yliopiston järjestämästä kokeesta.
Sunnuntaikoulu
Joulukuussa annettiin Asetus sunnuntai-, ehtoo- ja taiteellisista realikouluista Suomessa. Ne oli tarkoitettu köyhemmän väen nuorille, joiden oli mentävä jo varhain "hantvärkkiammattiin". Koulu antoi näille ja muille halukkaille sivistystä varsinkin käytännön oppiaineissa. Koulua käynyt kisälli sai mestarikirjansa nopeammin. Kouluja oli perustettu vuodesta 1842 alkaen ja kaupungit saivat niitä varten avustusta. Nyt kouluja laajennettiin ja uudistettiin.