Työväenseikka
Professori G.Z. Forsman julkaisi Y.S. Yrjö-Koskisen nimellä Kirjallisessa Kuukauslehdessä laajan kolmiosaisen artikkelin "Työväen-seikka". Siinä hän tarkasteli uuden kapitalistisen talouden uhkaa kansan terveydelle ja siveydelle sekä yhteiskunnan järjestykselle. Artikkelista tuli suomalaisen puolueen ohjelma suhteessa uusiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Kirjoitus alkoi:
"Kullakin aikakaudella on omat kipeät kohtansa, joiden korjaamisessa sen täytyy voimiansa ponnistella; sillä historiallinen edistys ei ole jotakin loikomista sivisityksen nautinnossa, vaan yhtämittaista työtä ja tointa." Tärkeänä, joskaan ei vielä Suomessa polttavana kysymyksenä, kirjoittaja näki kysymyksen "työväen tilasta".
Ulkomailla tämä ongelma oli jo kärjistynyt. Koska Suomessa tehtaita oli vähän ja kaupungit pieniä, "socialismi ei ole meidän maahan voinut rikkaruojansa kylvää, eikä Internationaali ole tänne voinut liittokuntiansa levittää". Kirjoittaja totesi kuitenkin: "Oikeastaan ei ole aihetta tästä asianlaidasta mitenkän kerskata; sillä silmiinpistävästi siihen on syynä ainoastaan maamme myöhästynyt taloudellinen kanta".
Kuvattuaan Euroopan oloja ja mm. Kaarlo Marxin sosialismin aatetta, Koskinen kirjoitti työväen oloista omassa maassaan. Suurimpana ongelmana hän näki maalaisväestön riippuvaisen tilan ja vaikeuden hankkia toimeentuloa itsenäisesti.