Muita aiheita...
Uutisia1
Danske skalden Andersen gifvit ut dikter om polska frihetskriget med motiv af finnen major Myhrberg. Åbo Underrättelser
Neiti Ida Basilier näyttelee Münchenin operassa. Uusi Suometar
Från utlandet Å Tervände artisterna Hj. Munsterhjelm o. frök. Fanny Churberg. Morgonbladet
Dicken's snille och karakter. Wiborgs Tidning
Guizot †. Den franske historikers och statsmannens lefnadsteckning. Morgonbladet
Såsom finske medarbetare i Brockhaus' konversationslexikon nämnes dr. O. Donner och mag. J. Krohn. Morgonbladet
Lähetysmatkustaja Livingstone. Suomen Kuvalehti
Tohtori David Livingstonen kuolema. Suomen Lähestyssanomat
Mozartin elämästä. Pääskynen
Onko Runeberg Suomalainen? Esitelmä pidetty eräässä Sawo-Karjalaisen Ylioppilas osakunnan viikkokokouksessa. Suomen Kuvalehti
Kuvanveistäjä Takanen Roomassa. Suomenlehti
Tanskalainen näköopillisten koneiden valmistaja H. Samson saapuu Tampereelle 6 p. lokak. 1874. Tampereen Sanomat
Walter Scott. Elämäkerta kuvalla. Suomen Kuvalehti
A.F.G., David Friedrich Strauss. Morgonbladet
En kättare i språkfrågor. Med anl. af en uppsats i Sverge af Esaias Tegnér: Om språk och nationalitet. Helsingfors Dagblad
Prof. Y. Koskinen kutsuttu kokoukseen Ranskanmaalla niitä varten, jotka tutkivat Amerikan muinaishistoriaa. Uusi Suometar
Erottaminen
Hallitsija antoi julistuksen siitä, miten menetellä kansakoulusta erotetun oppilaan kanssa. Tämä oli tarkennus kansakouluasetukseen ja koski oppilaan mahdollista karkottamista.
Murhia
Uusi Suometar kertoi 17. huhtikuuta, että eräs emännöitsijä oli surmannut kahdeksan lasta Nummen kappelissa.
Oopperaa
Suomalaisen Teatterin lauluosasto esitti Helsingissä Verdin oopperan Trubaduuri.
Kansanvalistusseura
Kansanvalistusseuran säännöt vahvistettiin senaatissa viime vuoden lokakuussa. Seuran perustava kokous pidettiin tämän vuoden kesäkuun 12. päivänä Jyväskylän lyseossa. Seuran ensimmäinen vuosikokous pidettiin syyskuussa Helsingissä. Tällöin sillä oli jo 567 jäsentä.
Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli lehtori Z.J. Cleve. Kakkosmies oli professori Yrjö Koskinen. Koskisen johdolla kokouksessa syrjäytettiin ruotsinkieliset liberaalit, jotka halusivat myös mukaan. Varmuuden vuoksi seuran toimikunnan vaali päätettiin jatkossa valita aina Jyväskylässä, missä maaseutu oli hyvin edustettuna.
Innokas Ida
Ida Emilia Ahlberg, 16-vuotias ratamestarin tytär, esiintyi paikkakuntalaisten suureksi iloksi Janakkalassa ylioppilaiden teatteriseurueessa. Hän ei itse ollut opiskelija, vaan oli joutunut jättämään kesken opintonsa Helsingin suomalaisessa tyttökoulussa. Hänen teatteri-innostuksensa vahvistui, kun hän näki Suomalaisen teatterin esityksen Hämeenlinnassa. Niinpä hän karkasi kotoaan Helsinkiin. Teatterinjohtaja Kaarlo Bergbom otti hänet hoiviinsa Suomalaiseen teatteriin.
Lyseot
Uudenmalliset lyseot saivat tänä vuonna perustamisasetuksensa. Samalla määrättiin niiden opetuskieli. Valtion poikakoulun, joka valmisti yliopistoon, saivat Oulu, Turku, Kuopio, Viipuri, Porvoo, Joensuu, Pori, Kokkola, Jyväskylä ja Nikolainkaupunki.
Kuuromykät
Kuuromykkien opetukseen kiinnitettiin paljon huomiota, kun oli havaittu, että he eivät olleet vähälahjaisia. Pietarsaaren kuuromykkäin koulun ohjesääntö vahvistettiin joulukuussa. Se kuvaa millaista työ tällaisessa koulussa oli. Maan ensimmäinen koulu perustettiin vuonna 1846 Porvooseen.
Maanviljelyskoulut
Valtion maanviljelyskoulut saivat myös ohjesäännön:
"Alhaisemman maanviljelyskoulun tarkoituksena on antaa nuoremmille miehille oppia, käytännöllistä harjoitusta ja taitoa täydellisemmästä maanviljelyksestä sekä sitä varten myöskin opettaa heille ne edeltävalmistavat tiedot, jotka maanmiehen-elinkeinon harjoittamiseen ovat tarpeellisia".
Nämä koulut oli tarkoitettu kaikille halukkaille, kun taas Mustialan maanviljelysopistossa annettiin korkeampaa koulutusta maatalouden tuleville asiantuntijoille.
Marian häät
Keisarin Maria Aleksandrovna vihittiin tammikuun 11. päivänä "Suurenbritannian" Prinssin ja Edinburgin Herttuan, Alfred Ernst Albertin, kanssa. Sulhanen oli kuningatar Victorian toinen poika. Asiasta ilmoitettiin suomalaisille alamaisille virallisella julistuksella, joka luettiin maan kirkoissa samalla kun muutkin viralliset ilmoitukset saarnan jälkeen.
Uusia kirjoja
Tänä vuonna ilmestyivät suomeksi mm. Ben Harten: Tarinoita Kalifornian kultamaalta, Jules Vernen Matkustus Maan ympäri 80:ssä päivässä ja ensi osa sarjasta Tuhat ja yksi yötä.
Munsterhjelm
Hjalmar Munsterhjelm kutsuttiin Pietarin Taideakatemian jäseneksi. Hänen työnsä olivat nyt levineet kopioina Z. Topeliuksen toimittamassa kirjassa En resa i Finland. Kirja tuli kauppoihin suomeksi tämän vuoden alussa.
Taideteollisuusyhdistys
Suomen Taideteollisuusyhdistys perustettiin lokakuussa. Sen tavoite oli "edistää taideteollisuutta maassa ja toimia kotimaisen käsiteollisuuden kehittämiseksi ajanmukaiselle kannalle ja kauneusaistin jalostamiseksi". Yhdistys otti hoitoonsa Helsingin veistokoulun, joka oli toiminut vuodesta 1871. Puheenjohtaja oli C.G. Estlander.