Ylioppilaat
Suomessa ei ollut juuri tilaa opiskelijoiden poliittisille mielipiteenilmauksille. Yksi henkireikä sitä kaivanneille oli pohjoismaiset ylioppilaskokoukset. Niitä ei tosin ollut pidetty vuosikymmeniin. Nyt sellainen pidettiin Upsalassa. Sinne kutsuttiin myös suomalaiset, joiden tosin piti saada hallitsijalta erillinen lupa matkaa varten. Matkaan lähti 85 ylioppilasta ja muutamia professoreita valvomaan. Yksi näistä oli juuri nimitetty Leo Mechelin. Mukana oli myös toimittajia. Professori August Ahlqvist esitti runon, jossa Suomi liitettiin kiitoksella Ruotsin historiaan:
"Eerikkein muurit, linna Birger Jaarlin

Pohjoismainen ylioppilaskokous Upsalassa heinäkuussa 1875. Kokousta esittävä piirroskuva. Kansallismuseo.
Ja kansa, ollut Kustavein ja Kaarlein
Nyt meidän kautta teitä tervehtii."
Upsalan ylioppilaskokouksen kuvassa kerrotaan, mitä paikalla tapahtui. Siinä on mm. ylioppilaita uimassa ja viinilähde metsässä. Keskellä on koski Elfkarleön saarella ja kunniaportti saaren sillalla. Ylioppilaita oli paikalla viidestä yliopistosta, ja kuvassa vasemmalla on Helsingin edustaja. Suomalaisilla oli päässä valkoinen ylioppilaslakki kultaisella lyyralla. Kuvan oikeassa reunassa on lohihaavi ja alareunassa juhlapaikka puhelavoineen.
Suomalaiset eivät olleet yksimielisiä. Kun Ahlqvist kumarsi Ruotsiin, jyrkät fennomaanit perustivat poliittisen klubin, Suomalaisen Nuijan.1