Katsaus talouteen
Tilastollinen toimisto julkaisi kolmannen kerran viisivuotiskatsauksen maan taloudellisesta kehityksestä. Selonteko käsitti vuodet 1871 - 1875. Katsaus alkoi viittauksilla edellisen vuosikymmenen kriisiaikaan eli nälkävuosiin 1867 - 1868, jonka jälkeen talous elpyi nopeasti. Maataloudessa oli päästy pois liian yksipuolisesta viljanviljelystä ja useana vuonna saatiin hyvä sato. 1870-luvun alkupuolella myös maan teollisuus pääsi ensi kerran selvään kasvuun. Varsinkin puuta myytiin Eurooppaan ennätysmäisesti. Edellisellä vuosikymmenellä kituneet höyrysahat osoittautuivat lopulta hyödyllisiksi ja kannattaviksi. Ensi kerran myös maalaiset saivat suuria rahoja tukkien myynnistä, varsinkin Saimaan ja Päijänteen seudulla. Uusia paperitehtaita perustettiin useita.
Katsaus ei sisältänyt pelkästään myönteisiä asioita. Sen mukaan kansa oli menettänyt harkintakykyään: "Monessa paikassa rahapaljous aiheutti järjetöntä tuhlaamista ja ylellistä elämää, josta ei sitten rahojen loputtua enää päästy eroon". Myös kaupunkityöväestön juoppoutta ja tilattomien laiskuutta valitettiin, mistä johtuen hallitus rajoittikin viinanmyyntiä. Myös teiden suhteen oli vielä tehtävää, etenkin pohjoisessa:
"Kun pohjoisessa on yritetty rakentaa oikeita teitä, niin kokeet ovat yleensä epäonnistuneet. Selityksenä tähän lienevät harvassa asuvan, köyhän väestön vaikeudet ylläpitää vähän käytettyjä teitä, joiden hyötyä se ei myöskään ymmärrä."