Tyhjät virkatalot
"Julistus.
Hänen Kejsarillisen Majestetinsä Armollisimman Käskyn jälken s. 5:stä p. Kesäkuusa, v. l. tänä vuonna, annetan tämän kautta tietä, että kaikki Heinolan, Uudenmaan ja Hämenlinnan, Turun ja Biörneborin, Vasan ja Kuopion Lääneisä olevaiset Boställit, kuin ovat Upsereillä, UnderUpsereillä ja muilla Regem. Virkamiehillä, jotka ovat tullet Sota fangeixi, eli jotka vielä palvelevat Ruotzin Armejasa, tulevat poisarrenderattavaxi...
Turusa s. 8/20 p. Lokakuusa 1808.
Greivi Buxhoevden."
Venäläisten joukkojen komentaja pyrki nopeuttamaan sodan loppumista määräämällä, että ne upseerit, jotka jättävät Ruotsin armeijan, saavat pitää virkatalonsa. Ne, jotka jatkavat taistelua, tulevat menettämään ne.
Tämä vaikutti ilmeisen moneen, sillä lukuisat virkamiehet asettuivat nopeasti yhteistyöhön venäläisten kanssa ja säilyttivät näin sekä virkansa että virkatalonsa.
Kansa ei tästä aina pitänyt, ja esimerkiksi piispa Tengström joutui lähtemään karkuun palkkatilaltaan Paraisilta. Tällä matkalla hän poikkesi Vesilahdella, mistä kirkkovahti kirjoitti muistiin: Julius 9 tuli Bispaa Dohttor Tengström pappilan.