Sairaita ja terveitä
Suomessa koettiin tänä vuonna jälleen suuri isorokkoepidemia. Edellinen oli ollut vuosina 1873-1874. Tuolloin siihen kuoli kahdessa vuodessa lähes 18.000 ihmistä. Nyt saalis oli yli 8.000 henkeä. Pääosa kuolleista oli pieniä lapsia, joita ei ollut vielä rokotettu. Alle vuoden vanhoja kuoli 2.370. Imeväiskuolleisuus isoonrokkoon oli peräti 32,7 promillea.Isommissa lapsissa rokko pääsi valloilleen, vaikka rokote oli ollut käytössä jo vuosisadan alusta alkaen. Syynä oli se, että rokotus ei ollut pakollista, eikä sitä valvottu tehokkaasti. Työ oli annettu lukkareille ja kätilöille, mutta näillä oli tarpeeksi muutakin tekemistä. Lääkintöhallitus valmisteli lakia rokotuksen tekemiseksi pakolliseksi.
Kaikki eivät kärsineet puutetta. Ruokaan käytettiin asukasta kohti noin 100 markkaa vuodessa. Varakkaat ihmiset kuluttivat moninkertaisen, jopa kymmenkertaisen, määrän ostaessaan kalliita ulkomaalaisia elintarvikkeita. Useimmilla ihmisillä oli varaa vain yksinkertaiseen ruokaan ja vaatimattomiin vaatteisiin. Elintarvikkeiden osuus kokonaiskulutuksesta oli 74 prosenttia.
Keskimäärin väestö ei ollut aliravittua, mutta koska vähä ravinto jakaantui epätasaisesti, aliravitsemus oli ongelma ja yksi korkean kuolleisuuden syy. Keskimäärin suomalaiset söivät päivässä leipää 400 grammaa, maitoa 0,3 litraa, kuorittua maitoa 0,5 litraa, perunoita 400 grammaa ja lihaa 60 grammaa.