Kulttuuri kukoistaa
Teatteria
Minna Canthin ensimmäinen näytelmä Murtovarkaus esitettiin 23. helmikuuta Suomalaisessa Teatterissa. Se oli valmistunut jo vuonna 1879. Näytelmän kansanomaisuus ja huumori tekivät siitä hyvin suositun. Samaa teemaa, rakkauden ja säätyrajan ristiriitaa Canth käytti myös näytelmässään Roinilan talossa, joka valmistui tänä vuonna.
Aleksis Kiven Kullervo esitettiin 17. huhtikuuta ensimmäisen kerran myös suomalaisessa teatterissa. Muita tämän vuoden ensi-iltoja oli mm. Minna Canthin ystävän postivirkailija Robert Kiljanderin näytelmä Hyvät markkinat.
Taidetta
Cygnaeuksen galleria avattiin yleisölle 15. maaliskuuta. Se oli perustettu Fredrik Cygnaeuksen testamentin turvin ja siinä oli yli 200 taideteosta.
Lönnrot-peli
Elias Lönnrotin syntymäpäivää juhlistivat mm. Suomen ylioppilaskunta julkaisemalla albumin "Elias Lönnrothin kunniaksi hänen täyttäessään kahdeksankymmentä vuotta 9.4. 1882". Lönnratin juhlapäivän osoituksena oli myös Kansanvalistuseuran painama lautapeli, joka seurasi Lönrotin elämää ja Kalevalan kokoamista. Lönnrot eleli Sammatissa ja puuhasi vielä Kantelettaren kanssa korkeasta iästään huolimatta.
Käännöskirjoja
Tänä vuonan suomennettiin mm. Nikolai Gogolin teos Kuolleet sielut, J.F. Cooperin Wakooja eli Romantillinen kuvaelma Pohjois-Amerikan vapaussodasta, Charles Dickensin Sanoma mereltä ja I. Lermontowin Aikamme uros.
Ojanperä
Liminkalaisten isäntämiesten tukema orpo paimenpoika Abraham Ojanperä, joka oli valmistunut jo opettajaksi, opiskeli Helsingissä laulua Emilie Mechelinin ja Naëmi Ingmanin johdolla. Hän piti tänä vuonna konsertin ja sai matkarahat Dresdenin konservatorioon lisäoppia hankkimaan.
Musiikkia lisää
Osa Akademiska Sångföreningenin laulajista erosi kuorosta kielipoliittisista syistä ja perusti suomenkielisen kuoron Ylioppilaskunnan laulajat. Kuoroa johti Pekka Hannikainen.
Robert Kajanus perusti Helsingfors Orkesterföreningin, joka antoi sinfoniakonsertteja ja kansankonsertteja, joista kirjoitettiin seuraavaa:
"... vallitsee näissä helppotajuisissa konserteissa liikkuva laulukahvilaelämä. Istutaan ryhmissä pienten pöytien ympärillä, nautitaan virvokkeita, tupakoidaan, jutellaan ja kuunnellaan musiikkia."
Martin Wegelius perusti Helsinkiin musiikkiopiston.