Vauhtia viljelyyn

Keuruulainen torpankontrahti tehty 14.4.1885 (kopio). Axel Warénin kokoelma kansio, Kansallisarkisto.

S. Falkman, Ukkoja Ruokolahdelta. Itä-Suomi 1885. Falkman teki Viipurin lääniin kansatieteellisen tutkimusmatkan.
Turun ja Porin läänin kuvernöörin kertomus vuodelta osoitti, että hänen läänissään oli edistytty huomattavasti juuri oikeaan suuntaan. Keuruulla huhtikuussa vahvistetiin kontrahti eli sopimus, jolla renki sai torpan viljeltäväkseen. Torppari maksoi vuokraa tekemällä töitä omistajan talossa, kuten tämä määräsi. Sopimusta voitiin myös muuttaa.
Viljelysrahastot
Hallitusvalta pyrki edistämään maataloutta perustamalla lainarahaston. Hallitsijan päätöksellä varattiin kaksi miljoonaa markkaa käytettäväksi kolmen vuoden aikana viljelysrahastojen perustamiseen maalaiskuntiin.
Kunta sai hakea valtiolta 15.000 markkaa korotonta apulainaa tällaisen rahaston perustamiseksi. Laina-aika oli 20 vuotta, ja summa piti maksaa takaisin viitenä viimeisenä vuotena.
Näistä rahoista kunta saattoi antaa enintään 1.000 markan lainoja uudisviljelykseen ja muihin maanviljelyksen parantamistoimiin. Laina-aika oli viljelijälle 7 vuotta ja korko 3,6%.
Severin Falkmanin kuvaamat ukot Ruokolahdelta eivät vaikuta kovin reippailta. Myös viranomaiset olivat sitä mieltä, että Viipurin läänin viljelys taantui, kun viljaa ostettiin Venäjältä. Sinne puolestaan myytiin naisten tekemää voita.