Poliisi
Jokaisessa suuremmassa kaupungissa oli oma poliisilaitos. Niiden toiminnan määräsi kuitenkin senaatti, joka antoi poliisikamareille järjestyssäännön. Poliisin toiminta oli lisäksi alistettu läänin kuvernöörille eikä kaupungin omille hallintoelimille. Kuvernöörin yläpuolella poliisitoimesta vastasi itse kenraalikuvernööri. Hän nimitti myös kaupunkien poliisimestarit.
Tänä vuonna uuden järjestyssäännön sai Tampereen kaupungin poliisilaitos. Kaupungissa oli jo yli 20.000 asukasta. Silti poliisin tehtävä oli valvoa kaikkia, mm. "pitää silmällä niitä, jotka saadaksensa työansiota saapuvat kaupunkiin, ja niistä kirjoittaa erityistä luetteloa... ja pitää päiväkirjaa kaupunkiin tulevista matkustajista".
Maaseudun poliisitoimi uudistettiin kokonaan. Uudella lailla lakkautettiin tähänastiset siltavoudin, jahtivoudin, neljännesmiehen ja käskyn-ajajan virat ja perustettiin jokaiseen nimismiesiiriin yksi tai useampia poliisikonstaapelin virkoja. He olivat järjestyksenpidossa nimismiehen apuna. Poliisikonstaapelit palkkasi valtio.
Poliiseille ei ollut erillistä koulutusta, vaan pätevyydeksi riitti hyvä maine ja kansakoulun oppimäärä:
"... virkaan kelpaavaisuuteen vaaditaan yleensä, että hakija on hyvämaineinen sekä ylemmän kansakoulun läpikäynyt taikka myöskin ollut aliupseerina Suomen sotaväessä. Muuten yhtä kelpaavista hakijoista on sellaisella sotilashenkilöllä etuus virkaan."