Kansakoulu
Vuoden 1866 koulujärjestykseen tehtiin muutoksia. Uudessa laissa korjattiin muutamia määräysiä koskien mm. koulun johtokuntaa, oppiaineita ja opettajien tehtäviä. Vanhemmat oppilaat saivat helpotus koulunkäyntiin:"Pojille ja tytöille, joilla kahdennentoista ikävuotensa perästä jostakin pätevästä syystä ei ole tilaisuutta koulussa käydä tavallisilla tunneilla, pitää hankittaman säännöllistä kouluopetusta muina sopivina aikoina vähintään kaksitoista tuntia viikossa."
Tämä koski kaupunkien työssäkäyviä lapsia ja maalaisia, joilla oli kovin pitkä koulumatka. Oppivelvollisuutta Suomessa ei ollut, mutta kaupunkikuntien oli pakko pitää kansakoulua.
Kansakoulua kävi alle viidesosa ikäluokasta, mutta kaikki lapset oppivat lukemaan seurakunnan opetuksessa. Kaupungeissa kansakoulua kävivät kaikki. Oppilaita oli tämän vuoden syksyllä yhteensä 22.521. Tyttöjä ja poikia oli lähes yhtä paljon. Iltakoulua kävi 758 oppilasta. Tämä mahdollisuus oli mm. tehtaiden alle 15-vuotiailla työntekijöillä. Maalaiskunnissa ylempää kansakoulua kävi 45.000 lasta. Koulu aloitettiin vasta 10-vuotiaana. Kansakouluja oli noin tuhat. Lisäksi oli pikkulasten kouluja ja niissä lähes 30.000 kävijää.
Lukuklubit olivat sivistyneistön puuhaa, vaikka ne suunnattiin myös tavalliselle kansalle.