Sensus-vaaka
Velikulta-lehti julkaisi pilapiirroksen nimellä Sensus-vaaka. Kuvassa oli vaaka ja siinä porvari, joka painoi enemmän kuin joukko työläisiä. Tällä viitattiin poliittiseen ongelmaan, joka oli vähitellen syntynyt porvarissäädyn valtiopäivävaalin ympärille. Työväenyhdistykset vaativat tänä vuonna ensi kerran, että jokaisella tulisi olla vain yksi ääni.
Porvarissäädyn edustajat valittiin kussakin kaupungissa ja se oli ainoa sääty, jossa käytiin todellinen vaali. Vastakkain olivat yleensä kielipuolueet ja erilaiset paikalliset seurat. Äänioikeus oli kaikilla veroamaksavilla kaupunkilaisilla, mutta käytännössä se puuttui naisilta, palvelusväeltä ja pääosalta muuta työväestöä. Tampereen tehtaiden työntekijät tekivät valituksen siitä, että heillä ei ollut äänioikeutta, vaikka he maksoivat veroa. Syynä oli kyseenalainen laintulkinta, että he olivat "toisen isäntävallan alaisia" kuten palkolliset. Asiaa ei korjattu. Helsingissä 1.709 äänestäjästä oli tänä vuonna työnjohtajia ja työmiehiä 346.
Kukin kaupunki sai itse päättää ääniasteikosta ja äänioikeuden perusteena olevasta äyrimäärästä. Tästä käytiin paikallisia taisteluita. Tänä vuonna Tampere sai uuden vaalijärjestyksen, jossa korkein äänimäärä rajoitettiin kymmeneen.
Suomalainen puolue ajoi äänioikeuden laajentamista, ruotsalainen vastusti, eikä asia siksi edennyt valtiopäivillä.