Muita aiheita...
Synnit anteeksi
Senaatin antama rukouspäiväjulistus Keilarata Turun Ruissalossa. Kuva: Museovirasto.
"Tulevana vuotena ja niissä tärkeissä tapahtumissa, joita tuleva aika helmoissaan kantaa, tulee Herra etsimään keskuudestamme parannuksen hedelmiä. Älkäämme peitelkö omaa syntiämme ja toinen toisemme syntiä, vaan, pukeutuen Jumalan sota-aseihin, käykäämme täydellä todella taisteluun syntiä vastaan yksin mielin uskossa ja yhdistetyin innoin. Herra silloin antaa kasvonsa valaista meitä ja siunaa meitä..."
Edisonin valo
Tänä vuonna julkaistiin teos Edison, hänen elämänsä ja keksintönsä. Sen mainostekstinä oli:
"Edison ei ole ainoastaan maailman suurin keksijä, hän on myöskin nykyajan kuuluisin mies. Hänen nimensä loistaa yhtä kirkkaasti kuin hänen sähkövalonsa, joka on nyt niin voimakasta, että se heloittaa yli kaiken sivistyneen maailman.Hänen henkensä valo säteilee sitäkin kirkkaammin, sillä hänen nimensä on tunnettu kaikissa maailman äärissä... teos on tarunomainen loistava kertomus köyhästä pojasta, joka ainoastaan oman tarmonsa avulla kohosi maailman kuuluksi."
Taideuutisia
Minna Canthin näytelmä Sylvi esitettiin 30. tammikuuta Suomalaisessa Teatterissa. Kirjailijatar kuoli viime vuonna.
Oskar Merikannon Pohjan neiti voitti SKS:n sävellyskilpailun, jossa haettiin suomenkielistä oopperaa. Muita osanottajia ei ollut, eikä Pohjan neitiäkään esitetty. Oopperan Kalevala-aiheisen libreton kirjoitti Antti Rytkönen.
Eino Leino julkaisi kokoelmat Sata ja yksi laulua, sekä Tuonelan joutsen. Leino oli myös Päivälehden arvostelija. Veljensä Kasimirin kanssa hän julkaisi kulttuurilehteä Nykyaika.
Apurahoja
Lahjakkaille kirjailijoille alettiin maksaa valtion apurahoja. Tästä annettiin hallitsijan määräys:
"... olemme Me nähneet hyväksi armossa myöntää viidentuhannen (5,000) markan suuruisen määrärahan vuosittain jaettavaksi kymmenenä vuotena, kuluvasta 1898 vuodesta lukien, palkintoina ansiokkaille suomen tai ruotsin kielisille kaunokirjailijoille, sitten kuin Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Ruotsalainen Kirjallisuusseura ovat joka kerta saaneet tilaisuuden laatia siihen ehdotusta, jonka ohessa Me armossa valtuutamme Suomen Senaattimme ryhtymään niihin lähempiin toimenpiteisin..."
Rekilaulut
Nuorisoseura-aktiivit valittivat, että ns. rekilaulut pilasivat nuorten musiikkimaun. Pyrkijä-lehti kirjoitti:
"Ei mikään muu pysty niin turmelemaan nuorison siveyskäsitteitä, pilaamaan sen käsitteitä kauniista, kuin kurjan kurjat painetut arkki-viisut ja rivot reki-laulut, joita maalaisnuoriso niin kovalla halulla näyttää tahtovan omata."
Pilalehtiä
Pilalehti Fyren alkoi ilmestyä. Se oli oman ilmoituksensa mukaan "Organ för samhällssatir och humör". Suomen kielellä ilmestyi pilalehti Velikulta.
Urheilua
Suomen syklistiliitto perustettiin 2. huhtikuuta. Pöyräilyharrastus levisi nopeasti ja Helsingissä oli jo yli 5.000 rekisteröityä pyörää. Ensimmäinen tennisseura Viborgs tennissällskap perustettiin myös huhtikuussa. Tämä laji sopi myös naisille.
Postivirkailijat
Postivirkailijoilla oli varsin tarkat pätevyysvaatimukset. Naisilla oli käytännössä pääsy vain alempiin virkoihin.