Viapori
Viaporin linnoitusalueen rakentamisesta annettiin uusia määräyksiä. Ne kuvaavat millaisen alueen Viapori muodosti. Se oli Venäjän Itämeren laivaston tukikohta.
"Esplanaadin rajalinjat ovat, niistä laaditun tarkan selityksen mukaan, käytävät ja tarpeellisilla paikoilla rajakivillä merkittävät; ja on paikkakunnan poliisiviranomaisten velvollisuus alati pitää silmällä että mainitut rajakivet pysyvät liikuttamatta."
Rakentaminen oli määrätyllä alueella kokonaan kielletty, mutta toisaalla se oli sallittua kuten muuallakin. Muutostöihin piti aina saada lupa linnoituksen komentajalta.
Venäläiset saivat Viaporin Suomen sodassa 1808 ruotsalaisilta ilman taistelua. Linnoitus oli tässä tilassa Itämaiseen sotaan asti, jolloin suuri osa rakennuksista tuhoutui pommituksessa. Seuraavina vuosikymmeninä linnoitusta alettiin rakentaa uudelleen. Se sai mm. hiekkavallit ja tehokkaat kanuunat, jotka valmisti Kruppin tehdas Saksassa. Linnoitusta laajennettiin linnottamalla ympärillä olevia saaria.
Viaporissa on lukuisia bastioneja, jotka jo ruotsalaiset 1700-luvulla rakensivat, vanha telakka ja Kuninkaanportti. Isolle Mustasaarelle venäläiset rakensivat kirkon jo 1830-luvulla. Sotilaiden määrä saarella oli tuhansia.