Vapaa-aika
Kuvaamataiteet
Jyväskylässä paljastettiin Suomen kansakouluväen toimesta Uno Cygnaeukselle pystytetty Ville Vallgrenin muovailema muistopatsas.
Eino Leino kirjoitti arvostelun Suomen taiteilijain syysnäyttelystä, joka avattiin 27. lokakuuta Ateneumissa. Leino käsitteli Axel Gallénia ja Pekka Halosta, joihin "liittyy tätänykyä Suomen maalaustaiteen parhaat toiveet".
Kumpikin taiteilija saavutti tänä vuonna mainetta Pariisin maailmannäyttelyssä. Halosen "Tienraivaajat" oli näytteillä Pariisissa ja Gallénilta olivat esillä mm. luonnokset Suomen paviljongin freskoihin.
Ateneumissa pidettiin hyväntekeväisyysjuhlat Sailors Home'n hyväksi.
Urheilu
Päivälehti kertoi vuoden aikana lähes 40 kilpaurheilutapahtumasta.
Helsingissä Kruunuvuoren selällä pidettiin kahdet hiihtokilpailut ja Luistinklubin radalla Pohjoissatamassa kahdet pikaluistelukilpailut. Kaunoluistelukilpailu täytyi 11. maaliskuuta peruuttaa jään huonon kunnon takia.
Kansainvälinen pyöräilyliitto perustettiin 14. huhtikuuta Pariisissa. Eläintarhan radalla pidettiin 27. toukokuuta Helsingin polkupyöräklubin kevätkilpailut. Maa ei ollut aivan sula, joten ennätyksiä ei saavutettu. Ohjelmassa oli mm. este-ajo, vaino-ajo ja kilpailu "yksinkertaisen koneen ja tandemin" välillä.
Kansainväliset pyöräilykilpailut pidettiin 12. elokuuta Helsingissä. Neljästä ulkomaalaisesta kilpailijasta kaksi oli Riiasta ja kaksi Tukholmasta.
Suomalainen Voimisteluja Urheiluliitto perustettiin 17. kesäkuuta ja sen puheenjohtajaksi valittiin Ivar Wilskman.
Laulujuhlien yhteydessä Helsingissä järjestettiin myös suuret yleisurheilukilpailut Kaisaniemessä. Pituushypyn paras oli hra Säilä Turun Ponnistuksesta tuloksella 9,04 metriä. Korkeushypyn voitti hra Hornberg tuloksella 2,76 metriä. Hypyissä laskettiin yhteen kummallakin jalalla tehdyt suoritukset.
Musiikki
Nuorisoseurojen Pyrkijä-lehden 10. numerossa Johannes Leppänen oli huolestunut siitä, etteivät kauniit kansanlaulumme kelvanneet kaikille nuorille.
"Miten mieltynyttä suuri osa nuorisoa kuitenkin on tuohon paljespeli-musiikkiin osoittaa se seikka, että kaiket sunnuntaijopa arki-illatkin tuota ilkeää inkutusta saapi kuulla...
Samoin esiintyy joku 'kuplettitai blailaulaja', mikähän lieneekin... Kaikki kansa nyt rientäköön laulamaan, vaan ainoastaan puhdassisältöisiä lauluja. Pois: 'suliirum, sulaarum Hilma lauleli vaan'."
J.K. Kallio on julkaisi vuoropuhelun "Tohtori Alkohol oikeuden edessä" ja koko maan raittiusväki toimitti valtiopäiville 140.000 henkilön allekirjoittaman anomuksen yleisen kieltolain saamiseksi.
Elävät kuvat
Vaasassa nähtiin huhtikuussa sähkökinematografin avulla seuraava ohjelma:
"Dreyfuksen vankeus; sotaoikeuden käynti Rennesissä, joissa esiintyvät Dreyfus, rouva Dreyfus, kuuluisat asianajajat Labori ja Demange; kenraali Mercier, eversti Jounault sekä joukko todistajia.
Soutajat myrskyisellä merellä.
Nukkunut kuski.
Ratsuväen äksiisiä ja hyökkäys.
Ent. Ranskan presidentti Carnotin hautaussaatto Pariisissa.
Pietarhovin palatsi.
Ent. Ranskan presidentti Felix Faure Pietarhovissa.
Luistelija jäällä y.m.
Yhteensä 20 eri sarjaa."
Reklaamissaan Kalle Oksanen kehui:
"Huom.! Elävät valokuvat, jotka näkyvät selvästi, ovat luonnollisessa koossa ja muodossa sekä liikkuvat säännöllisesti, kuten elävät ainakin.
Sisäänpääsymaksut: Istumap. 1 mk., seisomap. 50 p., koulunuorisolta ja lapsilta puolet."
Kalle Oksanen oli näyttänyt eläviä kuviaan aiemmin tammikuussa Kuopiossa, helmikuussa Mikkelissä ja Hämeenlinnassa sekä maaliskuussa Raumalla.
Oskar Alonen esitti eläviä kuvia tammikuussa Sortavalassa, Kuopiossa ja Mikkelissä, helmikuussa Hämeenlinnassa, maaliskuussa Porissa, huhtikuussa Vaasassa ja Kokkolassa, toukokuussa Porissa ja Kemissä, kesäkuussa Oulussa ja Raahessa, heinäkuussa Nurmeksessa, syyskuussa Käkisalmessa ja lokakuussa Viipurissa.
Kuopiossa Alonen ilmoitti, että
"Dreyfus Rennesissä ynnä muista huvittavista kohtauksista annetaan vielä näytäntöjä sähkökinematografin avulla".
Elävien kuvien lomassa Alonen esitti buurisodasta skioptikonkuvia, jotka oli
"otettu todellisista taisteluista ja kuvaavat sodankauhut siinä muodossa kuin ne todellisuudessa ovat tapahtuneet".1
Englantilaisen pilapiirroksen teemana on asennoituminen buurisotaan.