Porin puuvilla
"Pori on maamme huomattavimpia tehdaskaupunkeja. Nykyään siellä on liki 50 suurempaa tehdasta ja teollisuuslaitosta, joiden yhteinen valmistusarvo oli yli 10 miljoonan markan. Erittäin ansaitsevat maininnan Seikun höyrysaha samannimisellä saarella kaupungista itään, Porin konepaja, Porin puuvillatehdas Isonrannan saarella, W. Rosenlew & C:on saha, Porin tulitikkutehdas, viinapolttimo ja neljä olutpanimoa.Myös puutavaraliike on laajentunut suuremmoiseksi, viennin arvon ollessa lähellä 10 miljoonaa markkaa. Paitsi puutavaroita lähetetään ulkomaalle myös melkoiset määrät m.m. rautaa, voita, viljaa, lihaa, tervaa, heiniä ja krapuja."1
Puuvillatehtaan värjäyslaitoksen tiiliseinät nousivat lukuisten timpurien, muurarien ja hanslankarien työn tuloksena. Onnettomuudekseen uusi tehdas valmistui lamavuonna. Pitkä nousukausi päättyi tänä vuonna.
"Maastavientiä välittävät parhastaan rahtilaivat, jotka kulkevat enimmäkseen Englantiin, mutta myös Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan, Belgiaan, Hollantiin, Venäjälle ja Espanjaan. Sen jälkeen kun Reposaaren satamassa vuonna 1889 toimitettiin suuria kustannuksia kysyvä perinpohjainen ruoppaus, pääsevät siinä kulkemaan jopa 9 jalan syvässä käyvät laivat. Sangen tärkeä tapahtuma Porin kaupan kehityksessä oli tämän kaupungin yhdistäminen vuonna 1895 rautatiellä maan muihin osiin. Sittemmin vuonna 1900 rataa jatkettiin 19 kilometriä kaupungista Reposaaren eteläpuolella sijaitsevaan Mäntyluotoon." ((O.M. Reuter: Suomea samoilemassa. ))