Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Vapaa-aika :: 1906 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Vapaa-aika

Henrik Cronström: nukenvaunut. Kuva: Suomen valokuvataiteen museo, 2478-4.

Henrik Cronström: nukenvaunut. Kuva: Suomen valokuvataiteen museo, 2478-4.

Faltin: insinööriperheen lastenhuone Kaukaan tehtailla. Kuva: Museovirasto 574.

Faltin: insinööriperheen lastenhuone Kaukaan tehtailla. Kuva: Museovirasto 574.

Kenraalikuvernööri Gerard menossa Keisarilliseen linnaan. Hänen takanaan adjutantti Timirjaseff. Kuva: Museovirasto 81204.

Kenraalikuvernööri Gerard menossa Keisarilliseen linnaan. Hänen takanaan adjutantti Timirjaseff. Kuva: Museovirasto 81204.

Leikkikalut

"Hyvin vanhoja leikkikaluja ovat pallot, kalistimet, leikkiaseet ja -talouskalut. Suosituimpia poikain lekkikaluja ovat hevoset –­ ratsut tai reen tai kärryjen eteen valjastetut hevoset.

Tyttölapsissa jo aikaisin heräävä äidillisen hellyyden tunne saattaa heidät luomaan pikku lasten kuvia, nukkeja, joita jossakin muodossa tavataan ehkä kaikilla maailman kansoilla.

Leikkikalujen valmistus muodostaa nykyisin laajan ja monipuolisen teollisuuden. Huokeahintaisen kaman ohella valmistetaan suuria sekä teknillisiä että taiteellisia vaatimuksia täyttäviä tuotteita."1

Musiikki

Irma Achte-Tervani lauloi levylle Oskar Merikannon "Merellä" ja Erkki Melartinin "Sydänmaan lammella". Abraham Ojanperä puolestaan taltioi Pjotr Tshaikovskin laulun "Don Juanin serenadi". Gramophon kvartetti levytti Robert Kajanuksen "Sotamarssin".

Pasi Jääskeläinen tallensi levylle laulut "Stiipeli staapeli" (ääni ) , "Enkä minä ryyppää" ja "Minä lähen Ameriikkaan".2

Musiikkikritiikki

Säveletär-lehden arvostelija saattoi tarkoittaa Jääskeläistä, kun hän otsikolla "Musiikki ja moraali" kirjoitti:

"Säveltäjän tulee tarkoin varoa ilmaisemasta musiikillaan muita kuin jaloimpia tunteitaan, yleisön tulee rohkeasti viheltää sellaisille sävellyksille, jotka esittävät alhaisia tunteita, ja arvostelijan tulee säälimättä paljastaa kaikki mätä, esiintyköön se missä tahansa.

Säveltäjät, jotka luovat moraalisesti ala-arvoisia teoksia, eivät ole taiteilijoita, vaan he ovat käsityöläisiä, teknikkoja, kätyreitä, kuokkavieraita, lakeijoja, sirkusilveilijöitä. Mutta kuinka moni tällainen sirkusilveilijä tahtookaan nykyaikana käydä taiteilijasta, ja kuinka monesta huutaakaan arvostelija ja yleisö, että he ovat valittuja neroja!"

Elävät kuvat

Sherlock Holmes esiintyi valkokankaalla Helsingissä maaliskuussa. Kesäkuussa nähtiin Höyrylaiva myrskyssä, josta varoitettiin, että "ne henkilöt, joilla on aikomus tehdä pitkä merimatka, ei saisi nähdä tätä kuvaa". Syyskuussa nähtiin mm. Salapoliisin vaarallinen matka maan ympäri.

Katsojille oli tarjolla myös uusia Suomessa filmattuja eläviä kuvia: Valtiopäivät 22 p:nä joulukuuta 1905, Kuvia Eugen Schaumanin hautajaisista Porvoossa ja Hänen Ylhäisyytensä Kenraalikuvernööri Gerard perheineen Bjälbossa.

Musiikki oli olennainen osa esityksiä. Täysistunto Keisarillisessa Senaatissa sai taustakseen Jean Sibeliuksen "Romancen" ja Viimeisten Säätyvaltiopäivien juhlalliset päättäjäiset Lisztin "Unkarilaisen marssin".

Lokakuussa Helsingissä nähtiin elävien kuvien teatterissa Odessan rauhattomuudet y.m. sosialistisia ja nihilistisiä sekä muita hauskoja kuvia. Marraskuussa esitettiin kuva, josta kerrottiin, että "sotahaluisten ja urhoollisten Kaukaasialaisten ja Persialaisten välillä vallitsee aina tuimia tappeluita. Tässä näemme senlaisen surullisen sotatapahtuman. Soitto: Aida Verdi."

Marraskuussa esitettiin myös "Vuosisadan suurin, kansainvälinen automobiili-kilpailu. Matkan pituus oli 1.200 kilomeetteriä, s.t.s. yhtä pitkä kuin rautatietä myöten Torniosta Pietariin. Voittajan automobiili teki tämän matkan 12 tunnissa, siis 100 kilom. nopeudella tunnissa. Vertailun vuoksi mainittakoon että pikajuna Helsingin ja Pietarin välillä kulkee keskimäärin 40 kilom. tunnissa. Kuvat ovat otetut vaikemmissa käännöksissä. Soitto: La belle au bois dormant –­ Tschaikowski."

Elävissä kuvissa oli moraaliakin:

"Tytön kissa eli varkaallakin on sydän. Varas joka on pyytänyt kissan myy sen leikeltäväksi tieteellisiä tutkimuksia varten. Kun hän heti sen jälkeen tapaa kissan omistajattaren ja näkee tämän suuren surun menettämästään rakkaasta leikkitoverista, tulee hän niin liikutetuksi että hän menee lääkärin luo ja varastaa juuri tapettavaksi aijotun kissan ja vie sen heti omistajalleen. Tämän ilo on suuri ja hän antaa runsaasti lahjoja josta varas tulee niin liikutetuksi että hän päättää parantaa elämänsä ja lopettaa huonot tapansa."

Urheilua sivusi filmi "Painiskelijan vaimo. Hieno ja rikas nainen käypi painiskelua katsomassa ja tahtoo tehdä tuttavuutta erään painiskelijan kanssa. Painiskelijan epätoivoinen vaimo kostaa. Soitto: Russlan und Ludmilla Glinka."

Urheilu

Kotimaistakin urheilua nähtiin elävissä kuvissa: Uudenmaan pursiklubin vuosikilpapurjehdus ja Suuri uimanäytös Helsingissä.

Seitsemän uimaseuraa perustivat Suomen uimaliiton kehittämään uintiurheilua. "Uusina uimatapoina maassamme on esitelty crawlja trudgeonuinnit. Nämä varhaisessa muinaisuudessa keksityt nopeimmat ihmisen uimatavat unhotettiin sivistyskansain keskuudessa, mutta Austraalian saarten alkuasukkaat opettivat viime vuosisadan jälkipuoliskolla ne uudelleen muulle maailmalle."3

Ateenassa pidettiin 22.4.–­2.5. ns. välikisat. Suomalaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa olympialaisiin. Verner Weckman voitti painin keskisarjan ja Verner Järvinen oli paras antiikin tapaan kilpaillussa kiekon heitossa. Olympiainnostus Suomessa oli syttynyt.

Senaatti vahvisti 21. maaliskuuta Suomen Voimisteluja Urheiluliiton säännöt. Epävirallisesti liitto oli toiminut jo vuodesta 1900.

Kirjallisuus

Kirjauutuuksista mainittakoon mm. Juhani Ahon "Kevät ja takatalvi", Larin-Kyöstin "Ad astra" ja Eino Leinon "Tuomas Vitikka". Esikoiskokoelmia ovat V.A. Koskenniemen "Runoja" ja Hj. Nortamon "Mnää ja Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro".

Virossa julkaistiin käännökset Aleksis Kiven "Kihlauksesta" ja Juhani Ahon "Rautatiestä".

Suomeksi saatiin F.M. Dostojevskin "Sorrettuja ja solvattuja", Bernhard Shawn "Ihminen ja yli-ihminen", Lewis Carrollin "Liisa ihmemaassa" ja Upton Sinclairin "Chicago", joka ilmestyi samana vuonna kuin alkuteoskin.

Kirjastot

Kansankirjastokomitea päätyi mietinnössään siihen, että kirjastoihin ei ole soveliasta "epäsiveellinen kirjallisuus, rikoksiin kiihottava kirjallisuus ja myös muulla tavoin ala-arvoinen kirjallisuus".4

Näytelmäseurat

Työväestön näytelmäseuratoiminta vilkastui suuresti. Viime vuonna näytelmäseuroja oli toiminnassa viisi ja tänä vuonna jo 126.


  1. Tietosanakirja, 1913.
  2. Ääninäyte: Oy Yleisradio Ab, levystö.Vesa Kurkela: Musiikkifolklorismi ja järjestökulttuuri.
  3. Sven Hirn: Kuvat Kulkevat.Tietosanakirja, 1918.
  4. Eija Eskola: Rukousnauha ja muita romaaneja.Kaunokirjallisuutemme käännöksiä.