Tulliraja
Suomen ja Venäjän välille Viipurista Käkisalmeen pystytettiin jälleen tulliraja. Sodasta 1808 alkaen kauppa oli ollut maiden välillä vapaata.Tullirajalla pyrittiin ehkäisemään ruotsalaisten tuotteiden tulliton kuljetus Suomen kautta Venäjälle. Asetuksessa jaoteltiin suomalaiset tavarat kahteen ryhmään. Toisista tuotteista vaadittiin todistus siitä, että ne todella olivat suomalaisia, ja toisia saatiin viedä todistuksetta. Tuonti Venäjältä Suomeen jatkui tullittomana.
Tullirajan pystyttäminen merkitsi lopullista kääntymistä sille kannalle, että Suomesta tulee oma, Venäjästä erillinen tullialue. Asiasta oli käyty pitkään keskustelua.
Venäläinen Gavril Sergejev kuvasi matkallaan Suomeen näkymän Loviisan satamasta, jossa näkyy venäläinen purjealus. Ne saivat nyt purjehtia vapaasti Suomen satamiin. Ne eivät kuitenkaan vieneet leipää suomalaisilta varustajilta, joilla oli suurempia laivoja ja enemmän kokemusta ulkomaankaupasta.
Vaikka suomalaisista tuotteista jouduttiin Venäjälle vietäessä maksamaan tullia, oli se alempi kuin ulkomailta Venäjälle vietäessä. Suomesta vietiin Venäjälle nyt mm. rautaa, kun sen vienti Ruotsiin loppui. Tulliraja ei juurikaan vähentänyt kauppaa. Talonpoikien itse valmistamat tavarat, kuten elintarvikkeet, olivat tullivapaita.