Reklaami
Henkilökohtaista reklaamia käytetään nykyään sekä tukku- että vähittäiskaupassa monessa eri muodossa.
Onhan tavaroiden tarjoaminen kauppamatkustajien välityksellä erittäinkin tukkukaupassa muodostunut yhdeksi kaikkein tehokkaimpia menekin edistämiskeinoja.
Vähittäiskaupassakin tätä tapaa käytetään esimerkiksi vaatetus- ja muotitavarain myynnissä. Suomessa ei kuitenkaan vähittäismatkustajia käytetä, kirjakaupassa esiintyvää kolportaashikauppaa lukuunottamatta, joka on läheistä sukua kulkukaupalle ja jota viimemainitun ohella voidaan pitää henkilökohtaisena reklaamina.Kirjakauppa-alalla on tapa lähettää vastailmestyneitä teoksia asiakkaiden nähtäviksi toinen samantapainen reklaamikeino. Tätä tapaa käytetään jonkin verran muussakin kaupassa.
Henkilökohtaista reklaamia viljellään myös yleisesti kirjeellisessä muodossa. Tarjouskirjeet ovat varsinkin tukkukaupassa yleisiä, mutta vähittäiskaupatkin lähettävät niitä usein asiakkailleen, esimerkiksi sesonkitai muiden uutuuksien ilmestyttyä kauppaan.
Kilpailun kiihtyessä on myyjille käynyt välttämättömäksi turvautua yhä enemmän julkiseen reklaamiin, sillä ainoastaan se on kyllin tehokas takaamaan joukkomenekin, joka on reklaamin perimmäinen tarkoitus.
Julkinen reklaami on uusimpana aikana pukeutunut varsin monenlaisiin muotoihin.
Itse myytävän tavaran näytteille pano on epäilemättä parhaimpia ja samalla yhteiskunnan kannalta hyväksyttävimpiä reklaamitapoja, sillä siinä ei ole väärinkäytöksiin tilaisuutta sillä tavoin kuin monessa muussa reklaamissa.
Nyttemmin on Suomessakin alettu ikkunareklaamiin panna niin suurta huomiota, että suurmyymälöillä on omat erityiset ammattimiehet sitä varten ja pienemmätkin liikkeet usein turvautuvat koristelutaiteeseen perehtyneiden henkilöiden apuun näyteikkunoidensa järjestämisessä.
Paitsi näyteikkunain ja myymälähuoneistojen mahdollisimman aistikkaalla järjestämisellä kauppiaat koettavat liikkeidensä ulkopuolelle kiinnitetyillä ilmoituskilvillä, valolaitteilla y.m. sanoin ja kuvin vetää ostajien huomiota puoleensa.
On valitettu, että tämä usein liiallisuuteen menevä reklaami suurissa kaupungeissa rumentaa rakennuksia ja kadunvarsia ja on vaadittu toimenpiteitä tällaisen reklaamin pysyttämiseksi sopivissa rajoissa.
Suomessa eivät mainitunlaiset epäkohdat vielä ole herättäneet erikoisempaa huomiota, vaikka täälläkin reklaamitaulujen ja -kilpien käyttäminen on suuresti voittanut alaa.
Entisajan kuuluttajien tilalle on, sen jälkeen kuin jokapäiväinen sanomalehdistö on syntynyt, tullut julkinen ilmoittaminen sanomalehtien palstoilla.
Tehokkaampaa ilmoitusvälinettä kuin kymmenissä ja sadoissa tuhansissa leviävät sanomalehdet onkin vaikea ajatella.
Nykyaikana käyttävät monet suurliikkeet myös filmiä reklaamin välineenä. Tänä vuonna m.m. osuusliikkeet Elanto ja S.O.K. ovat valmistuttaneet toimintaansa esittelevät filmit elävien kuvien teattereissa esitettäviksi.1
Oy Strömberg Ab ja Philips järjestivät Turussa Verdandin talolla valaistusnäytöksen, jossa sähkövalon vaikutus kaupungin tunnelmaan pimeänä vuodenaikana kävi selvästi ilmi.