Koulu
Kansakoulun opetussuunnitelmakomitea piti koulukeittiötyötä liian kalliina ja osin tästä syystä talousopetuksen sisällöksi tuli kodinhoidon opetus. Oppilaat pyrittiin kasvattamaan siisteyteen, järjestykseen, säästäväisyyteen ja hyviin tapoihin:"Onhan yleisesti tunnustettu, että kansan sivistysastetta suuressa määrin on arvostettava sen mukaan, miten se osaa järjestää kotielämänsä s.o. miten käytännöllisesti ja aistikkaasti se sisustaa asuntonsa, huolehtii puhtaudesta ja raittiista ilmasta siinä, laittaa ruokansa, kattaa pöytänsä ja valmistaa vuoteensa. Kaikki tämä puhuu kansan sivistysmäärästä selvästi ja mieleenpainuvasti." ((Mervi Kaarninen: Nykyajan tytöt.))
Helsingin normaalilyseon VI luokan poikien asut ainakin olivat moitteettomat.
Oppivelvollisuuden täytäntöönpano
Syrjäisissä ja harvaan asutuissa seuduissa, joissa näihin saakka on ollut vain joku ainoa koulu, tuntuu oppivelvollisuuden täytäntöönpano tuottavan vaikeuksia.
Mahdollisesti käy välttämättömäksi pitentää sitä aikaa, minkä tällaiset kunnat voivat saada lykkäystä oppivelvollisuuden toimeenpanemisessa, mutta toivottavasti päästään ilman yleistä täytäntöönpanokauden jatkamista.1