Olympialaiset
Kiristyneestä maailman tilanteesta huolimatta valmistelut Helsingin olympialaisia varten jatkuivat herkeämättömällä tarmolla.Olympiahengen takaamiseksi pitkän tauon jälkeen järjestettiin myös Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu. Maaotteluita ei ollut käyty sen jälkeen kun Paavo Nurmen osallistuminen vuoden 1932 Los Angelesin olympialaisiin estettiin.
Elokuussa ensi-iltansa sai Orvo Saarikiven ohjaama ja Urho Karhumäen romaaniin pohjautuva elokuva Avoveteen. Elokuvan kohokohta oli toivottavasti enteellinen – Suomi sai kolmoisvoiton Helsingin olympialaisten 10.000 metrillä.
Suomi siistiytyi ja kaunistui vastaanottamaan kansainväliset vieraansa. Talkoisiin ottivat osaa pienimmätkin – kaikki kykyjensä mukaan. Ja työtä tehtiin varmaankin Arvi Tikkalan laulaman "Olympia-foxin" tahdittamina.
Syyskuun alussa ensi-iltansa saaneessa Yrjö Nortan ohjaamassa elokuvassa Lapatatossu ja Vinski olympiakuumeessa sankareina olivat näyttelijät Aku Korhonen ja Kaarlo Kartio.
Mitalitoiveita lisäsi entisestään Taisto Mäki juoksemalla 17. syyskuuta 10.000:n metrin matkalla uuden maailmanennätyksen alittaen ensimmäisenä ihmisenä puolen tunnin rajan.
Yleisradiolle Helsingin olympialaiset olivat sen historian suurin haaste. Kilpailulähetyksistä oli jo tehty tarkat suunnitelmat. Ohjelmassa oli sekä suoria selostuksia, että yhtä aikaa tapahtuvien kilpailujen jälkilähetyksiä äänilevyiltä kuultuina.
Yleisradio kehottikin jokaista laittamaan radionsa kuntoon, jotta yksikään kilpailutapahtuma ei menisi ohi korvien.