Kirjallisuus
Tänä vuonna julkaistiin Aapelin "Meidän Herramme muurahaisia", Gunnar Björlingin "Att i sitt öga", Bo Carpelanin "Objekt för ord", Pentti Haanpään "Kiinalaiset jutut", Tove Janssonin "Farlig midsommar", Juha Mannerkorven "Kylväjä lähti kylvämään", Jouko Tyyrin "Nokivalkea" ja Lauri Viidan "Käppyräinen".
Esikoiskirjoja olivat Pekka Lounelan "Epätieto", Veijo Meren "Ettei maa viheriöisi", Mirkka Rekolan "Vedessä palaa" ja Paavo Rintalan "Kuolleiden evankeliumi".
Väinö Linnan "Tuntematon sotilas" aiheutti voimakkaita tunnekuohuja realistisella kuvauksellaan. Käsikirjoituksesta poistettiin päällystön ja sodanjohdon arvostelua, uskontoon ja Raamattuun liittyviä kohtia sekä Mannerheim-mainintoja. Helsingin Sanomien kirjallisuusarvostelija Toini Havu syytti 19. joulukuuta Väinö Linnaa siitä, että tämä oli antanut sodasta "valheellisen yleiskuvan".1
Suomennettuna oli saatavissa mm. Jane Austenin "Kasvattitytön tarina", F. Scott Fitzgeraldin "Kaunis ja kadotukseen tuomittu", Graham Greenen "Kiveä kovempi", Lin Jutangin "Leski, nunna ja kurtisaani", Giovanni Guareschin " Isä Camillo ja hänen laumansa" sekä Voltairen "Candide".
Tammi alkoi julkaista "Keltaista kirjastoa" – käännöskirjasarjaa nykyajan kirjallisuuden huipputeoksista.
Science fiction
Suomalaisen tieteisromaanikilpailun voittaja Armas J. Pullan "Lentävä lautanen sieppasi pojat" ilmestyi joulun alla.
"Paras toistaiseksi suomennetuista SF-kirjoista on Ray Bradburyn 'Marsin aikakirjat', joka erilaisten SF-aiheiden symbolisen käsittelytavan ja erikoisen kirjoitustekniikkansa ansiosta on liian vaikeatajuinen nuorisokirjaksi. Muut suomeksi ilmestyneet ovat Arthur C. Clarken 'Ilmojen saaret', joka kuvaa asiantuntevasti ja mukaansatempaavasti ensimmäisten avaruussatelliittien rakentamista ja Robert Heileinin poikakirja 'Rakettilaivan kadetti', joka kertoo 'avaruusvartiostoon' valittujen nuorukaisten vaiheista.
Englantilaisen John Wyndhamin 'Triffidien kapinassa' kuvataan fantastisten lihaasyövien kasvien ja ihmisten taistelua. Edellisiä heikkotasoisempia ovat Jack Vancen 'Avaruuden rosvot', H.J. Campbellin 'Aikakoneen salaisuus' ja Bryan Berryn 'Uuden maailman ihmiset vuonna 2018'. Vanhemmista suomalaisista tieteisromaaneista paras on Aarno Karimon 1930-luvulla ilmestynyt fantastinen seikkailuromaani 'Kohtalon kolmas hetki'."2