Tekokuut
Sputnik I tuhoutui 6. tammikuuta. Venäläiset ilmoittivat eräitä mielenkiintoisia tietoja Sputnik II:een sijoitetun Laika-koiran avaruusmatkasta, jolla se pysyi hengissä noin viikon ajan. Laikan avulla saadut tiedot osoittivat, että myös ihminen voitiin lähettää avaruuteen tuhansien kilometrien korkeuteen, kun hänet vain suojattaisiin voimakkaalta säteilyltä riittävän paksuilla suojuksilla (esimerkiksi noin 1–2 metrin lyijykerros avaruusraketin miehistöhytin ympärillä).
Yhdysvallat onnistuivat kolmannella yrityksellään 31. tammikuuta lähettämään tekokuun avaruuteen. Explorer I oli huomattavasti venäläisiä tekokuita kevyempi ja kulki niitä korkeammalla.
Sputnik III lähetettiin avaruuteen 15. toukokuuta. Se oli ylivoimaisesti suurin tekokuu, sillä se painoi lähes puolitoista tonnia. Sputnik III:n laitteet välittivät maahan tietoja mm. ilmakehän paineesta ja kokoomuksesta sen ylimmissä kerroksissa, positiivisten ionien keskittymistä, maapallon sähköisestä kentästä, auringon säteilystä, primäärisen kosmisen säteilyn kokoomuksesta, mikrometeoreista ja lämpötilasta tekokuun sisällä ja pinnalla.
Amerikkalaisten arvion mukaan Sputnik III:n kantoraketilla voitaisiin päästä kuuhun asti. Yhdysvalloissa laadittiin avaruuden valloittamisen "aikataulu", jonka mukaan ihminen lähetettäisiin kuun pinnalle vuonna 2000 ja lähimpien planeettojen Marsin ja Venuksen valloittamiseen ryhdyttäisiin noin vuonna 2010.