Muita aiheita...
Lento-onnettomuus
Maamme siviili-ilmailua kohtasi 3. tammikuuta järkyttävä onnettomuus Aeron DC 3 -vuorokoneen syöksyessä metsään Koivulahden kirkonkylässä matkallaan Kokkolasta Vaasaan. Onnettomuudessa saivat surmansa 22 matkustajaa sekä kolmihenkinen miehistö. Onnettomuus on maamme siviiliilmailun tuhoisin.
Ydinsaaste
Neuvostoliitto räjäytti 30. lokakuuta jättiläispommin Novaja Zemljan koealueella. Suotuisista ilmavirtauksista johtuen Suomi ei joutunut ydinräjäytyksen välittömän säteilyvaikutuksen piiriin.1
"Väestöräjähdys"
Tänä vuonna ilmestyneet tietokirjat kiinnittivät lukijoiden huomion väestönkasvun ongelmiin:
"Toisen maailmansodan jälkeen on valtavat koneistot käynnistetty ns. kehitysmaiden kansojen aineellisen hyvinvoinnin parantamiseksi, niiden olojen modernisoimiseksi. Väestöoloissa ponnistelujen tulokset ovat ensinnä ilmenneet kuolleisuuden jyrkkänä alenemisena. Syntyneisyyden alenemista, perheen suuruuden kontrollin yleistymistä, sen sijaan jarruttavat vuosisatojen kuluessa syvään juurtuneet uskomukset, käsitykset ja tottumukset, jotka vain hitaasti ovat muutettavissa.
Seurauksena on luonnollisesti ollut väestön joutuminen ainakin joksikin aikaa voimakkaan siirtymäkasvun kauteen. Laskelmien mukaan on ilmeistä, että maapallon väestö lisääntyy kiihtyvällä nopeudella ja ettei lähiaikoina ole odotettavissa mitään hidastumista. Viimeisimmän laskelman mukaan maapallon väestön määrä tulee vuonna 1980 olemaan noin neljä miljardia.
Nykyään ei maapallon väestöpulmalla tarkoiteta niinkään kasvavan väkiluvun ja maapallon kantokyvyn välistä suhdetta kuin sitä, että väkiluvun kasvu keskittyy voimakkaimpana kehityksessä jälkeen jääneisiin maihin. Nopea väestönlisäys voi muodostua kohtalokkaaksi näiden maiden ponnistelulle kohti korkeampaa elintasoa."2