Perusruoka
Perusruokajärjestelmässä tietty annos leipää, perunaa, maitoa ja juustoa, jauhoja ja suurimoita sekä vähäinen rasvamäärä muodostavat päivittäisen ruokavalion rungon, ns. perusruoan.
Perusruoalla ei kuitenkaan yksin tulla toimeen, vaan päivittäisiä aterioita on täydennettävä. Täydennysruokaa saadaan toisaalta kasviksista, hedelmistä ja marjoista, toisaalta lihasta, kalasta ja munasta.
Perusruokajärjestelmän idea on kotoisin Ruotsista, mutta tänä vuonna sitä on alettu toteuttaa meilläkin kotitaloudellisessa neuvontatyössä.
Perusruoka vähentää rasvan käyttöä. Se palauttaa perinteisen suomalaisen kansanruoan arvoonsa silloin, kun rasvan ja sokerin vinoutuneet kulutustottumukset eivät sitä vääristä. Järjestelmä panee painoa leivälle ja perunalle, joiden käyttö on viime vuosina vähentynyt.
Perusruoka koostuu huokeista kotimaisista elintarvikkeista, joita saa helposti ja joiden makuun ei kyllästy. Viisas taloudenpitäjä pitää liha-annoksen kohtuullisena, valitsee lihan harkiten, käyttää ravintoarvoltaan rikkaita sisäelimiä eikä unohda sesongin halpaa kalaa.1