Taide ja raha
Taideteoksen vaihtoarvo riippui nykyään yhä harvemmin sen taiteellisesta arvosta. Suomalaisen taiteen hinnoissa oli siirrytty miljoonaluokkaan, mutta taiteeseen sijoittaminen ei ollut riskitöntä. Kun löysä raha jossain vaiheessa vähenisi ja voittojen toivossa taidetta hankkineet toisivat ostoksensa jälleen myyntiin, hinnat laskisivat.
Taideteosten hintojen nousu oli tällä vuosikymmenellä vaikuttanut suoraan kaikkien yhteiseen kulttuuriperintöön, eli vaikeuttanut taidemuseoiden hankintoja. Huolestumista aiheutti erityisesti se, että yksi maalaus saattoi maksaa runsaat kaksi miljoonaa markkaa eli enemmän kuin maan suurimman taidemuseon Ateneumin vuotuinen ostomääräraha oli. Ei siksi, että Ateneum mahdollisesti olisi halunnut ostaa juuri kyseisen taulun, vaan siksi, että viime vuosien ostoryntäys oli nostanut taiteen hintoja yleisemminkin.
Taiteen markkinoita ei nykytaiteessa kuitenkaan kovin usein kommentoitu. Alvar Gullichsenin "Raba Hiff Bonk Business Inc." ironisoi markkinavoimien nykyään säätelemää kaupallista taidemaailmaa. Gullichsenin "Bonk" oli kuvitteellinen liikeyritys, joka teki mitä erilaisimpia tuotteita, mm. koneita ja viiniä. Yritys esitteli ja mainosti tuotteitaan kuin tavaramessuilla.